Home
Reading
Searching
Subscribe
Sponsors
Statistics
Posting
Contact
Spam
Lists
Links
About
Hosting
Filtering
Features Download
Marketing
Archives
FAQ
Blog
 
Gmane
From: <BeqirS <at> aol.com>
Subject: 24 Tetori dita e OKB-se
Newsgroups: gmane.politics.region.albania.shqiperia
Date: Sunday 25th October 2009 13:50:11 UTC (over 8 years ago)
24 Tetori - dita e OKB-se 
BEQIR SINA, New York 
Organizata e Kombeve te Bashkuara, nje organizem i krijuar pas Luftes se 
Dyte Boterore, u krijua me synim bashkepunimin midis shteteve, zhvillimin 
ekonomik dhe ruajtjen e paqes ne bote, shenon sot me 24 tetor 2009, 64 
vjetorin e krijimit te saj. Kjo organizate, ne te cilen Shqiperia u pranua
me 
1955, u themelua zyrtarisht ne 24 Tetor 1945, kur Karta u ratifikua nga 
Franca, Bashkimi Sovjetik, Mbreteria e Bashkuar, SHBA-ja, si dhe nje numer

vendesh te tjera nenshkruese.

KOMBET E BASHKURA - NYC: (BOTA SOT) : Historia e Kombeve te Bashkuara si 
nje Organizate Nderkombetare e ka origjinen e vet ne Luften e Dyte 
Boterore. Qe atehere qellimet dhe aktivitetet e saj per t'a zgjeruar dhe 
per ta 
bere ate nje "trup" nderkombetare, nisi ne fillim te shekullit te 21-te.
Emri 
"Kombet e Bashkuara", sjelle nga Shtetet e Bashkuara Presidenti Franklin
D. 
Roosevelt, ishte perdorur me pare ne "Deklaraten e Kombeve te Bashkuara", 
nga 1 janari 1942, gjate Luftes se Dyte Boterore, kur perfaqesuesit e 26 
vendeve premtuan qeverite e tyre per te vazhduar luften kunder se bashku k
under Fuqive te Boshtit. 


Emertimi 
Presidenti i 32 te, i SHBA, Franklin Delano Roosevelt per here te pare 
sugjeroi se duke perdorur emrin e Organizates se Kombeve te Bashkuara,
ishte 
ne pershtatje me ate per t'iu referuar kohes se luftes. Roosevelti duke u 
sugjeruar edhe ne Winston Churchill, keshilluan per perdorim kete emer 
duke 
permendur perdorimin e Bajronit tek shprehja "Kombet e Bashkuara" ne
Childe 
Harold's Pilgrimage, i cili iu referua te aleateve ne betejen e Waterloo 
ne 1815. Franklin D. Roosevelt, pra esht ai qe e pagezoi kete organizat ne

dite lindjen e saj duke i vene emrin e miratuar per perdorimin e pare
zyrtar 
 me 1 janar 1942 me Deklaraten e nxjerr nga Kombet e Bashkuara per njohjen

e saj me kete emer. Gjate fazave te mevonshme te Luftes se Dyte Boterore, 
megjithse aleatet kan perdorur termin "Kombet e Bashkuara" per te referuar

ne aleancen e tyre, emri saj gjithesei mbeti te thirret Organizata e 
Kombeve te Bashkuara OKB-ja. 

Eliminatoreve 

Ideja per te ardhmen e Kombeve te Bashkuara si nje organizate 
nderkombetare u shfaq ne deklaratat e nenshkruar ne konferenca te kohes se
luftes, kur 
marreveshja e Aleateve ne Moske dhe ne Teheran ne vitin 1943, çdo
dokument 
e neshkroi me inicialet UN - KB. 

Nga gushti deri ne tetor 1944, perfaqesuesit e Frances, Republika e Kines,

Mbreteria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik u takuan 
per here te pare per te perpunuar planet e Kombeve te Bashkuara, ne 
Konferencen e Oaks Dumbarton ne Washington, DC. Ky takim dhe me vone 
bisedimet e 
prodhuar nga propozimet e e tyre, jane pershkruar si qellimet e
Organizates 
se Kombeve te Bashkuara, per anetaresimin e tyre dhe te organeve, te saj 
si dhe marreveshjeve per te ruajtur paqen dhe sigurine nderkombetare dhe 
bashkepunimin nderkombetar ekonomik dhe social. Per kete arsye iu la edhe
nje 
afat edhe Qeverive dhe qytetareve private ne mbare boten, qe te kishin
kohe 
te diskutohet dhe debatohet per rreth ketyre propozimeve te 1944, nga 
perfaqesuesit e Frances, Republika e Kines, Mbreteria e Bashkuar, Shtetet
e 
Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik.

Ne Konferencen Jaltes u ra dakord se anetaresimi do te jete e hapur per 
vendet qe ishin bashkuar me Aleatet deri ne 1 mars 1945. Brazil, Siria dhe

nje numer te vendeve te tjera te kualifikuar per anetaresim nga deklarata
e 
luftes se Dyte Boteroe, si Gjermania apo ne Japonia, ne tre muajt e pare
te 
vitit 1945 - ne disa raste ne menyre retroaktive do te pranoheshin si 
anetare te Kombeve te Bashkuara. 

Themelimi 
Me 25 prill, 1945, u mbajte dhe Konferenca e Pare e Kombeve te Bashkuara 
mbi siglen Organizate Nderkombetare, e cila i filloi punimet e saj ne San

Francisko te Kalifornise. Sekretari i Pergjithshem i pare i saj u zgjodhe 
Trygve Lie, mirepo Sir Gladwyn Jebb ishte i pare Sekretari i Pergjithshem
i 
cili drejtoje Kombet e Bashkuara vetem per nje vite 1945-1946, pa ndonje 
mandat te percaktuar . Pra, perkohesishte.. 
Perveç perfaqesuesve te Qeverive anetare, deri atehere, edhe nje numer i 
organizatave jo-qeveritare, duke perfshire Rotari International Club dhe 
Lions Clubs International, paten marre ftesa per te ndihmuar ne hartimin e
nje 
karte e cila me pase nga 50 vende te perfaqesuara ne konferencen e San 
Franciskos, u nenshkrua me vulen e njohur si Karta e Kombeve te Bashkuara,

pikerishte dy muaj me vone se u shpall themelimi me 26 qershor. 
Polonia, e cila nuk ka pasur perfaqesim ne kete konference, por qe kishte 
nje vend te rezervuar mes nenshkruesve fillestare, ka shtuar emrin e saj
me 
vone, duke e çuar numerin e pergjithshem te "nenshkruesve" fillestare ne

51. OKB-se u krijua me 24 tetor, 1945, pas ratifikimit te Kartes nga pese 
anetaret e perhershem te Keshillit te Sigurimit "Republika e Kines, Franca,

Bashkimi Sovjetik, Mbreteria e Bashkuar, dhe Shtetet e Bashkuara" dhe nga 
nje shumice anetaresh prej 46 nenshkruesve te tjere. 
Organizata e Kombeve te Bashkuara, nje organizem i krijuar pas Luftes se 
Dyte Boterore, u krijua me synim bashkepunimin midis shteteve, zhvillimin 
ekonomik dhe ruajtjen e paqes ne bote, shenon sot me 24 tetor 2009, 64 
vjetorin e krijimit te saj. Kjo organizate, ne te cilen Shqiperia u pranua
me 
1955, u themelua zyrtarisht ne 24 Tetor 1945, kur Karta u ratifikua nga 
Franca, Bashkimi Sovjetik, Mbreteria e Bashkuar, SHBA-ja, si dhe nje numer

vendesh te tjera nenshkruese.  


Lidhjes se Kombeve vete shperndahet zyrtarisht me 18 prill 1946 dhe 
transferohet misionit te saj ne Kombet e Bashkuara. 

Aktivitetet 

Kombet e Bashkuara kane arritur ngritje te konsiderueshme ne fushen 
sociale, inkurajimin e te drejtave te njeriut, zhvillimin ekonomik,
shkolonizim, 
shendetin dhe arsimin, per refugjatet dhe te tregtise nderkombetare. 

Themeluesit e OKB-se kishin shpresa te larta se ai do te vepronte per te 
parandaluar konfliktet ndermjet kombeve dhe te lufterave qe ndodhen ne te 
ardhmen por kjo ka qene e pamundur. Keto natyrisht qe nuk shpresonin edhe
kur 
u themeluan Kombet e Bashkuara, pasi ata kane qene te bindur se plotesisht

te nadlosh nje lufte kurre nuk mund te ndodhe. 
Rreth viteve 1947 deri 1991 ndarjen e botes ne kampe armiqesore gjate 
Luftes se Ftohte beri qe te arrihen nje sere marreveshjesh mbi çeshtje 
jashtezakonisht te veshtira per forcat paqeruajtese te Kombeve te
Bashkuara. Pas 
perfundimit te Luftes se Ftohte, pati thirrje te perseritura nga vende te 

ndryshme per te bere OKB-ne, nje agjenci per arritjen e paqes ne bote dhe 
bashkepunimin, ne dhjetra konflikte ushtarak aktive ne te gjithe globin. 
Shperberja Bashkimit Sovjetik, thuhet se e ka lene superfuqine e vetme ne 
bote, Shtetet e Bashkuara te Amerikes, ne nje pozite te veçante te
dominimit 
globale, duke krijuar nje shumellojshmeri problemesh te reja per te OKB-ne

mes Shtetetve te Bashkuara dhe Kombeve te Bashkuara. 

Vendimet 
Ne 1899, Konferenca Nderkombetare e Paqes u mbajt ne Hage per te perpunuar

instrumentet per zgjidhjen e krizave ne menyre paqesore, parandalimin e 
luftrave dhe kodifikimit rregullat e luftes. Ai miratoi Konventen per 
Zgjidhjen e Mosmarreveshjeve Paqesor nderkombetare dhe themeluar Gjykata 
Perhershem te Arbitrazhit, i cili filloi punen ne vitin 1902. 


Ne dhjetor te vitit 1945, Senati i SHBA dhe Dhomen e Perfaqesuesve, me 
vota unanime, kerkoi qe OKB-ja te beje seline e saj ne Shtetet e
Bashkuara. 
OKB-ja ka pranuar kete sugjerim dhe, pas marrjes ne konsiderate edhe te 
vendit se ku do te ngihej ndertesa. Punimet nisen per ndertimin e selise
se 
Kombeve te Bashkuara ne New York City ne vitin 1949 dhe 1950 prane lumit
East 
 River ne nje toke e blere me nje donacion prej 8.5 milione dollare nga 
multi miliarderi amerikan John D. Rockefeller Jr. Pas perfundimit te 
ndertimeve te selise se OKB-se, zyrtarisht dyert e saj u hapen me 9 janar,
1951. 

Sipas nje marreveshje te veçante me Shtetet e Bashkuara, OKB-se gezon
disa 
privilegje dhe imunitete diplomatike, por ne pergjithesi ligjet e New York

City, New York, dhe Shtetet e Bashkuara nuk mund te aplikohen te gjitha 
njesoj si ne te gjithe territorin e SHBA. 

Ndersa selia kryesore OKB-se mbettn ne New York City, disa nga agjencite

 kryesore te saj kan baze e vete ne Gjeneve, Hage, Vjene, Nairobi dhe 
gjetke. 

Struktura  
Perberja e bazes kushtetuese te Kombeve te Bashkuara ka ndryshuar pak e 
nga pak sipas rrethanve kushtetuese ne bote. Anetaresimi ne rritje edhe
pse 
ka shume ligje te ndryshuara dhe te vena ne funksionimin e disa
elementeve, 
thellbin e tyre nuk e kane ndryshuar. OKB-ne si teresi ka gjeneruar nje 
shumellojshmeri te pasur te organizatave jo-qeveritare dhe organe te
veçante 
gjate viteve: disa me nje fokus rajonal, disa te veçanta te misioneve 
paqeruajtese te ndryshme, dhe te tjere te fushes globale dhe te nje
rendesie te 
veçante. Organe te tjera (te tilla si Organizata Nderkombetare e Punes) 
ishte formuar para se te themelohej vete Organizata e Kombeve te
Bashkuara. 
Shtetet e pare themeluar organizata nderkombetare per te bashkepunuar ne 
çeshtje te veçanta. Bashkimi Nderkombetar i Telekomunikacionit eshte 
themeluar ne 1865 si Bashkimi Nderkombetar Telegraph, dhe Postar Bashkimi
eshte 
themeluar ne vitin 1874. Te dyja jane tani agjencite e specializuara te 
Kombeve te Bashkuara.  
Organi me i larte Keshilli i Sigurimit 
Organi kryesor i OKB-se eshte Asambleja e Pergjithshme, e cila perbehet 
nga perfaqesuesit e te gjitha shteteve anetare, ku secili prej tyre ka te 
drejten e nje vote. Vendimet mbi çeshtjet e rendesishme, siç jane ato te
paqes 
dhe te sigurise, pranimi i anetareve te rinj dhe çeshtjet e buxhetit, 
kerkojne voten e dy te tretave. Vendimet mbi çeshtje te tjera arrihen me
nje 
shumice te thjeshte. 
Puna gjate nje viti e Kombeve te Bashkuara ka te beje kryesisht me 
vendimet e Asamblese se Pergjithshme, te cilat shprehin deshiren e
shumices se 
anetareve, te shprehura keto ne rezolutat e adoptuara nga Asambleja. Kjo 
kryhet nga komitetet dhe organet e tjera te themeluara nga Asambleja per
te 
studiuar dhe raportuar mbi çeshtje specifike, si çarmatimi, ruajtja e
paqes, 
çkolonizimi dhe te drejtat e njeriut; ne Konferencat Nderkombetare te 
organizuara nga Asambleja; dhe nga Sekretariati i Kombeve te Bashkuara,
nga 
Sekretari i Pergjithshem dhe stafi i tij i nepunesve civile nderkombetar. 


 
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/EleanorRooseveltHumanRights.png)


 
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/88/Chile_signs_UN_Charter_1945.jpg)

 
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/The_United_Nations_Building.jpg)
 
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/UN_General_Assembly_hall.jpg)
 
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/United_Nations_Security_Council.jpg)
 
CD: 8ms