Home
Reading
Searching
Subscribe
Sponsors
Statistics
Posting
Contact
Spam
Lists
Links
About
Hosting
Filtering
Features Download
Marketing
Archives
FAQ
Blog
 
Gmane
From: <BeqirS <at> aol.com>
Subject: Shoqata Atdhetare "Dibra", ne - Nju Jork, me "Mirenjohje" nderoje mesuesit
Newsgroups: gmane.politics.region.albania.shqiperia
Date: Tuesday 9th March 2010 13:18:19 UTC (over 8 years ago)
Shoqata Dibrane organizoje mbremje festive per festat e 7-8 Marsit ne 
Staten Island  

BEQIR SINA, New York 
Shoqata Atdhetare "Dibra", me qender ne Staten Island- Nju Jork, me 
"Mirenjohje" nderoje edhe dy veteranet e shkolles shqipe ne Diber te
Madhe, ish 
mesuesit e shkolles shqipe ne viset shqiptare, dhe ne diaspore,
veprimtarin 
e komunitetit dhe ish mesuesin z. Bardhyl Pustina, ish- mesuesin z. Petrit

Damani dhe mesuesen e re, znj. Valbona Zylo. 
STATEN ISLAND - NYC: Sot shenohet 7 Marsi, Dita e Mesuesit 123 Vjetori i

hapjes se shkolles se pare shqipe. Kjo dite perkujtohet si nje ngjarje me 
rendesi kulturore e historike ne gjitha trojet tona shqiptare dhe si nje 
dite kur ne te gjithe se bashku kujtojme mesuesit tone te pare qe na
mesuan 
shkronjat e para shqipe.  
Megjithse edhe kjo feste nuk i pate shpetuar idelogjizmit komuniste, 7 - 
Marsi gjithesesi u njoh dhe u festua si dita e mesuesit, pasi me 7 Mars te

vitit 1887 ne Korçe, u hap mesenjtorja e pare e shkolles laike shqipe. 
Mesues dhe drejtori i pare i saj ishte Pandeli Sotiri. Veç tjerash kjo
ngjarje u 
konsiderua nje fitore per popullin shqiptar, pasi deri me atehere mesimet 
mbaheshin neper shtepi private ne menyre te fshehte. Edhe pse ne kushte te

veshtira, kur ndalohej mesimi i gjuhes shqipe, ajo qendroi e hapur per 15 
vjet. Drejtues te saj ishin figura te njohura te Rilindjes shqiptare si: 
Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi, Thoma Avrami, etj.  
Keshtu qe prej kesaj dite, kjo feste shenohet me aktivitete te ndryshme si

ne Shqiperi, Kosove, Maqedoni , Mal te Zi, Presheve, Medvegje e Bujanovc, 
si dhe ne Diaspore. 7- Marsi si Dita e Mesuesit ne perkujtim te kesaj 
ngjarje, festohet se bashku me 8 Marsin Diten Nderkombetare te Nenes.
Andaj, me 
çdo 7 - Mars i kujtojme me respekt te thelle te gjithe ata qe nuk kursyen

asgje per shkollen shqipe. Po, keshtu shprehim respektin dhe mirenjohjen 
tone, edhe per arsimtaret e sotem, te cilet, ende jane te perkushtuar per
ket 
mision te lart fisnik, teksa punojne me zell e dashuri per arsimin shqip, 
dhe edukimin e brezave. Sikurse edhe me 8-Mars, te gjithe se bashku 
kujtojme te gjitha Nenat tona te, dashura dhe te mrekullueshme. 
Ne kete kuader Shoqata Atdhetare "Dibra", me qender ne Staten Island- Nju 
Jork, me kryetar zotin Ibrahim Kolari, sipas tradites ne vite( me shume se 

15 vjet), organizojne edhe kesaj rradhe diten e shtune nje mbremje festive 

per nder te festave te 7- dhe 8 - Marsit. Shoqata Atdhetare Dibrane, e 
shenoje kete feste ne restorantin "Marqello's Caffe", pronar te se cilit
jane 
anetare te familjes Maqellara nga Dibra e Madhe. Kesaj rradhe 123
-Vjetori 
i shkolles se pare laike shqipe "7- Marsi", dhe Dita Nderkombetare e Nenes

"8-Marsi", u kremtuan shume thjesht, (me ne numer qe le per te deshiruar -

sepse ende nuk po kuptohet sesa rendesi te madhe ka festa, e jo sesa
njerez 
vijne apo nuk duan te vijne) - Ne kete darke festive moren pjese reth 100 

vet ne nje mbremje te perbashket, ku veç dibraneve, moren pjese edhe stafi
 
i shkolles shqipe ne Staten Island, prinderit e nxensve. 
Per te festuar diten e Mesuesit -"7 Marsin" dhe diten e Nenes "8 Marsin",

ne kete nate solemne dibrante i argetoje, me kenge e valle nga te gjitha 
trevat, kengetari e mirenjohur dibran Agron Maqellara dhe kengetarja
Habibe 
Ostreni, nga Dibra e Madhe. 
"Shkolla Shqipe", e qytetit te Staten Island-it, me drejtor z. Qemal 
Zylo, dha nje koncert ne fiilim te kesaj feste, perpara mesuesve,
prinderve dhe 
bashkemoshatareve te tyre. Koncerti dallohej per nje repertor mjaft te 
pasur me kenge dhe recitime per "Shkollen e Pare Shqipe" hapur 123 vjet me

pare, gjuhen shqipe, alfabetin shqip, dhe mesuesin, duke na e sjelle edhe 
atmosferen e çeljes, te se pares shkolle shqipe ne qytetin e Korçes, ne
vitin 
1887, edhe ketu ne SHBA-se. 
Per te perkujtuar festen e mesuesit, dhe diten e Nenes, mes dibraneve se 
bashku me shoqaten Atdhetare "Dibrane", kishte ardhur dhe profesori i
Ellen 
Kenndy School - Buffalo, zoti Emin “Eddie” Egriu dhe zoti Michael 
DiRemando. Professor Egriu - Dibrani ne Amerike, i cili, tani kryesisht
eshte 
perqendruar ne zonen e Nju Jorkut perendimor- Buffalo, ne nje kandidature
per ne 
Kongresin amerikan, me slloganin e Presidentit Obama - "Egriu for 
Change!".  
Emini Egriu eshte shqiptari pare qe shfaq ambicjen e tij per ne Capitol 
Hill. Ai shfrytezoje kete feste edhe te promovoje veten para qytetarve 
dibrane ne Amerike, por edhe te kerkoje nga te gjithe shqiptaret e 
Amerikes qe 
t'a mbeshtesin ate ne kanditaturen e tij, duke u premtuar atyre se te
gjithe 
duhet te jene te bindur tek ai pasi siç u shpreh vete "Ai eshte model i 
shqiptarit te mire ne SHBA-se - model i dibranit patriot e atdhetar ne 
Buffalo te Nju Jorkut, dhe i vetmi shqiptare ne SHBA-se, qe tashme i eshte
hapur 
nje rruge qe ndoshta edhe pse jo!? do t'a çoje ate drejt Kongresit 
Amerikan - ne Capitol Hill. 
Me kete raste Shoqata Atdhetare "Dibra", me qender ne Staten Island- Nju 
Jork, me "Mirenjohje" nderoje edhe dy veteranet e shkolles shqipe ne Diber

te Madhe, ish mesuesit e shkolles shqipe ne viset shqiptare, dhe ne 
diaspore, veprimtarin e komunitetit dhe ish mesuesin z. Bardhyl Pustina,
ish- 
mesuesin z. Petrit Damani dhe mesuesen e re, znj. Valbona Zylo. 


Mbremje festive per festat e 7- 8 Marsit, organizuar nga Shoqata Atdhetare

Dibrane ne restorantin "Marqello's Caffe", e hapi znj. Julinda Daci. 
Zj. Daci, duke hapur kete feste tha se " Perparimi, te nderuar 
bashkeatdhetar kerkon sakrifica te medha - çka edhe populli shqiptare ne
luften e tij 
shekullore, per perparim megjithse i sunduar luftoje dhe sakrifikoje per 
kete dite kaq te madhe, per ne shqiptaret. Shume njerez perparimtare, tha 

ajo edhe u flijuan per kete dite - per te nxjerr kombin tone nga ajo 
erresire. Per kete shkak edhe emri i Pandeli Sotirit, qe mori leje nga
Sulltani per 
hapjen e shkolles shqipe, ne Korçe, do te mbetet i pa harruar. Drejtuesja
e 
 mbremjes festive znj Julinda Daci, kujtoje se "Poashtu, ia vlene qe ne 
kete dite te shenuar te permendim edhe motrat Sevastire dhe Parashqevi 
Qiriazi, te cilat, me shembullin e tyre ndikuan pozitivisht ne perfshirjen
e tyre 
ne shkollat e para te porsa hapuara at'here." 
E te gjitha keto tha ajo ndodhen ne nje kohe kur te huajt qe donin 
nenshtrimin e popullit tone, nuk e shihnin me sy te mire kete gje, prandaj
ata 
bene çmos per t'a penguar ate, qe t'i linin shqiptaret pa breza te
edukuar, pa 
edukim kombetar, me te cilin njeriu dihet se çan rrugen e jetes 
perpara." 
Me pase fjalen ne emer te shoqates Dibrane, e mori kryetari i saj zoti 
Ibrahim Kolari. 
"Te nderuar bashkeatdhetare! Zonja e Zoterinje! nxenes e mesues, veterane 
te shkolles shqipe, ne te gjitha trojet etnike, me lejoni qe ne emer te 
keshillit drejtues te SHAD, te komisionit organizativ te kesaj mbremje 
festive, dhe ne emerin tim personal, t'ju pershendes, e t'ju faleminderoje
per 
pjesmarrjen tuaj - duke u uruar me kete raste, perzemersisht te gjitheve 
"Gezuar 7 dhe 8 Marsin". 
Kolari tha se kete mbremje festive e bere tashme tradicionale nga Shoqata 
Dibrane ne SHBA-se, e organizojme per te nderuar mesuesit shqiptare, kudo 
dhe shkollen shqipe, si dhe per te nderuar dhe respektuar nenat tona te 
dashura. 
Duke folur per rendesine e 7 Marsit, kryetari i Shoqates Dibrane, tha se 
"Jehona e madhe e ketyre ngjarjeve madhore ne historine e arsimit tone 
kombetar, i kaluan caqet e Korçes, Dibres, Prishtines, Tiranes, Ebasanit,

Shkodres, Tetoves, Presheves, e Çamerise, ato u priten me gezim dhe
entusiasem te 
pa pershkruar nga i gjithe populli shqiptare, si ne Shqiperi, Kosove, 
Çameri, Diaspore dhe te gjitha trojet Etnike shqiptare." 
Keshtuqe, tha kreu i dibraneve ne SHBA-se,I.Kolari, "Vepra madhore e 7- 
Marsit 1887, ngeli si nje ngjarje e shenuar ne jeten arsimore e kulturore
te 
popullit shqiptare, duke u bere burim frymezimi edhe neper krahinat e tjera

te Shqiperise, dhe viset e tjera shqiptare, qe te hapinin edhe ata vatrat 
e tjera te tyre te diturise." Kryetari i shoqates Atdhetare"Dibra" z 
Ibrahim Kolari, vuri ne pah ate se keshtu u veprua edhe ne Diber, ku me 
iniciativen e rilindasit patriot e atdhetar Said Najdeni, me 1888, pra nje
vit me 
vone u hap shkolla e pare shqipe, qe eshte edhe shkolla e pare laike. Me
pase 
ai kujtoje shume prej atyre mesuesve dibrane, te cilet dhane nje kontribut

te çmuar per shkollen ne gjuhen shqipe. 
"Me kalimin e kohes, tha ai, Dibra, u kthye ne nje qender e cila i dha 
kombit shqiptare breza te shquar mesuesish, ndoshta me shume nga çdo
krahine 
tjeter e Shqiperise. Qe sipas tij - ata jane mesues e mesuese, te cilet me
 
perkushtimin e patriotizem kane shperndar dhe vazhdojne te shperndajne
dijen 
dhe kluturen tone kombetare ne te gjitha skajet e trojeve etnike 
shqiptare, por edhe deri ketu ne Diaspore." Mirpo tha ai ne fund see
pandare mbetet 
kjo dite edhe me 8-Marsin, qe ne shqiptaret i festojme se bashku duke 
shprehur edhe me shume mall dhe dashuri per nenat tona." 
 
Mbrëmje festive për festat e 7- 8 Marsit, organizuar nga Shoqata
Atdhetare 
Dibrane në restorantin "Marqello's Caffe", e hapi znj. Julinda Daci 
 
"Shkolla Shqipe", e qytetit të Staten Island-it, dha një koncert në 
fiilim të kësaj feste, përpara mësuesve, prindërve dhe 
bashkëmoshatarëve të 
tyre. 
 
Koncerti dallohej për një repertor mjaft të pasur me këngë dhe
recitime 
për "Shkollën e Parë Shqipe" hapur 123 vjet më parë, gjuhën shqipe,
alfabetin 
shqip, dhe mësuesin 
 
Veprimtarë të komunitetit dibranë të kënaqur që festuan së bashku
me 
familjet e tyre 7-8 Marsin në lokalin e njohur në restorantin
"Marqello's 
Caffe", pronar të së cilit janë anëtarë të familjes Maqellara nga
Dibra e Madhe 
 
 
Veprimtarë të komunitetit dibranë të kënaqur që festuan së bashku
me 
familjet e tyre 7-8 Marsin në lokalin e njohur në restorantin
"Marqello's 
Caffe", pronar të së cilit janë anëtarë të familjes Maqellara nga
Dibra e Madhe 
 
 
Në emër të shoqatës Dibrane, kryetari i saj zoti Ibrahim Kolari 
përshëndeti pjesmarrësit duke iu uruar Gëzuar 7 dhe 8 Marsin 
 
Tubimin e dibraneve e pershendeti edhe drejtori i "Shkolles Shqipe" ne 
Staten Island z Qemal Zylo 
 
Mirënjohje për veteranin e arsimit ish mësuesin e veprimtarin e 
komunitetit Bardhyl Pustinën 
 
Mirënjohje për veteranin e arsimit, mësuesin Petrit Damani 
 
Mirënjohje për mësuesen e re Valbona Zylo 
 
Në emër të shoqatës Dibrane, kryetari i saj zoti Ibrahim Kolari 
përshëndeti pjesmarrësit duke iu uruar Gëzuar 7 dhe 8 Marsin 
 
Profesori i Ellen Kenndy School - Buffalo, zoti Emin “Eddie” Egriu - 

Dibrani në Amerikë, i cili, tani kryesisht është përqëndruar në 
zonën e Nju 
Jorkut perëndimor- Buffalo, në njërën prej kandidaturave për në
Kongresin 
amerikan, me slloganin e Presidentit Obama - "Egriu for Change!" 
 
Mbrëmje festive për festat e 7- 8 Marsit, organizuar nga Shoqata
Atdhetare 
Dibrane në restorantin "Marqello's Caffe", e hapi znj. Julinda Daci. 
 
Valle dibrane 
 
Këngëtarja Habibe Ostreni, nga Dibra e Madhe 
 
Këngëtari e mirenjohur dibran Agron Maqellara dhe këngëtarja Habibe 
Ostreni, nga Dibra e Madhe 
 
Këngëtari e mirenjohur dibran Agron Maqellara dhe këngëtarja Habibe 
Ostreni, nga Dibra e Madhe 
 
Valle burrash Dibrane - E heq vallen Nihat Kërkuti 
 
Festës nuk i munguan edhe cyrla e daullja dibrane 
 
Kryetari i Shoqatës Atdhetare Dibra në Staten Island - New York, z
Ibrahim 
Kolari, profesori i Ellen Kenndy School - Buffalo, zoti Emin “Eddie” 
Egriu, kandidat për kongresmen dhe zoti Michael DiRemando.
 
CD: 24ms