Home
Reading
Searching
Subscribe
Sponsors
Statistics
Posting
Contact
Spam
Lists
Links
About
Hosting
Filtering
Features Download
Marketing
Archives
FAQ
Blog
 
Gmane
From: <BeqirS <at> aol.com>
Subject: Mijera besimtare musliman shqiptare festojne Bajramin e Madh ne Amerike
Newsgroups: gmane.politics.region.albania.shqiperia
Date: Wednesday 31st August 2011 12:19:53 UTC (over 6 years ago)
Mijera besimtare musliman shqiptare festojne Bajramin e Madh ne Amerike 
/BEQIR SINA, New York,/www. presheva.com/ 
 
Fiter Bajrami - percjell tek te gjithe besmitaret mesazhe paqe, 
solidariteti dhe te bashkejeteses fetare 
Albermarle Rd - Brooklyn(NY) Mbi 10 mije besimtare myslimane shqiptare, 
nga Shqiperia, Kosova, dhe te gjitha viset shqiptare emigrante te vjeter e
te 
rinje, ne Nju Jork, Nju Xhersi dhe Kenektiket, kane festuar qe ne oret e 
para te dites se sotme, diten e shenjte te Bajramit te Madh - Fiter 
Bajramit. Festimi tradicional i kesaj feste u krye ne xhamine me i vjeteri
ne 
Shtetet e Bashkuara xhamine e pare shqiptare, Xhamine e Bruklinit -
Qendren 
Islame Shqiptare ne Nju Jork. 
Festa e Fiter Bajramit kudo u percoll me mesazhe per paqe, solidaritet dhe

tolerance. Me kete motiv besimtaret musliman kane nisur te festojne, sot 
Fiter Bajramin, ne te gjitha xhamite shqiptare ne Amerike. Ketu ne Nju
Jork, 
mbahet edhe qe njihet ndryshet manifestimi qendror i faljes se Namazit te 
Bajramit, e cila u mbajt ne Xhamine e Bruklinit - Qendren Islame Shqiptare

ne Nju Jork. 
 
Besimtare myslimane, shqiptare erdhen dhe u mblodhen se bashku qe ne oret 
e para te mengjesit te sotem (e Marte), ne kater Xhamit shqiptare te Nju 
Jork(ut) per te kremtuar festen e Fiter Bajramit dhe faljen ceremoniale,
te 
ketij evenimenti qe kremtohet ne mbare boten islame. Dita e soteme, festa
e 
Bajramit te Madh ishte kudo masive ne te gjitha Xhamite, shqiptaro 
-amerikane, ajo ishte nje dite dite e madhe qe i bashkoje dhe i gezoje te
gjithe 
besmitaret shqiptare ne Amerike . Ne kete dite te veçante edhe
udheheqesit 
shpirteror te Komunitetit Mysliman Shqiptaro - Amerikane, nuk u kursyen 
urimet dhe pergezimet, per dite me te mira te popullit shqiptar si dhe u 
percollen besmitarve te tyre mesazhe paqeje dhe shprese. 
 
Kjo feste, nder kryesoret e fese islame, u festua keshtu edhe ne te gjitha

ato shtete federale ku banojne me se shumti shqiptaret si ne : Xhamin 
Islamike Shqiptaro - Amerikane ne Girard Av. Philadelphia, Xhamin Islamike

Shqiptaro - Amerikane, Albermarle Rd, Brooklyn NY, Xhamin e Patresonit-
NJ, 
Xhamia, ne Qendren Kultutore Islamike Shqiptaro - Amerikane"Hasan
Prishtina" 
Waterbury, CT, Qendra Kulturore Islamike Shqiptare ne Staten Island 
NY(Xhamia), Xhamin e Kuinsit, ne Çikago, Detroit, Toronto, Filadelfia,
Tampa, 
Dallas, Arizona, Alaska, Toledo, Winskonsin, Washington DC, e tjer. 
 
Ne Qendren Islame-Shqiptaro - Amerikane ne Bruklin, e cila qe ne oret e 
hershme te mengjezit, ishte mbushur perplot me besimtare e besmitare, te 
veshur mire e te shoqeruar edhe nga femijet e vegjel erdhen per ta falur 
namazin e Sabahut dhe te Bajramit. 
Duke çelur ceremonine mbajti nje ligjerate te gjate Imam Osman Zaka, deri

sa filloi falja e Fiter Bajramit ne oren 8:00 te mengjesit. Ndersa, Hytben

e mbajti Imam Roland Çinari. Bajrami u fale dy here, nga qe pjesamrrja ka

qene majft e madhe. 
Ne mesazhin drejtuar besimtareve, gjate ligjerates, mbas leximit te librit

te shejte te Kuranit, imamet bene thirrje per kultivimin e tolerances, 
mirekuptim, per paqe dhe dashuri mes njerezve. Dhe me shume besim e 
devoteshmeri, permbushjes se shpreses prej adhurimit dhe respektiti te
Allahut 
misheruesit fuqiplote. 
 
Imam Osman Zagaj pasi mbajti nje ligjerate kushtuar kesaj feste tha mes te

tjerave se: "Sot eshte dite feste, eshte dite kremteje. Dite gezimi e 
hareje per mbare ne besimtaret e besimit islam kudo qe jane ne bote. Sot 
fytyrat tona jane me te gezuara se ditet e tjera, ngase ne kemi permbushur
te 
gjitha detyrat tona ndaj ketij besimi. Kur'anin i Shenjte i obligoi
Muslimanet 
qe te agjerojne kete muaj, qe ka pushtet mbi njembedhjete muajt e tjere. 
"Perjetimet me nje kenaqesi shpirterore nder shqiptaret e fese islame nder

shekuj jane dhe do te mbeten ne kujtese si nje histori e shkruar drejt." 
Imami e ka pershkruar kete feste me nje kenaqesi te papar ne shpirtin e 
Muslimanit, e cila dallohet per çdo vit, qysh me ardhjen e ketij muaji te

shenjte, dhe agjerimin e bukur te tij qe i ka bere çdo besmitar?7 e
besmitare 
. Imam Osman Zagaj pos leximit te shume kapitujve te librit te shenjet 
Kur'anit, kreu lutje te veçanta per bashkimin e te gjitha trojve
shqiptare, te 
cilat tha ai " do te behen me shpresen e Zotit, ne paqe e dashuri, pa 
gjakderdhje, por me deshiren e madhe te vete Zotit. Mbasi, sipas tij ne 
shqiptaret, jemi njerezit e paqes tolerances dhe bashkejetes qe jetojm
midis shume 
armiqeve dhe çdo fitore dhe arritje e kombit shqiptare eshte fryt i
bekimit 
te fese, e cilido besimi, pasi qe shqiptaret dihet se jemi simbol ne bote 
per bashkejetese fetare , dashurise e respektit per njeri tjetrin". 
Duke mbajtun Hytben Imam Roland Çinari u tha besimtareve se "Bajrami
eshte 
kenaqesia e brendeshme qe buron nga thellesia e shpirtit, permbushjes se 
shpreses prej adhurimit dhe respektiti te Allahut misheruesit fuqiplote. 
Bajramai eshte dita e lehtesimit te brengave eshte dita e shpresave te
reja 
eshte dita per te kujtuar njeri tjetrin, eshte dita e nje jete te re, e 
pendeses per gabimet dhe e shikimit nga veprat e mira, eshte dita kur 
hatermbetjet, cmira, xhelozia, dhe llafet e keqija marrin fund. 
 
Falen gabimet e te tjerve, eshte dita e riperteritjes se miqesive, 
vllazerive , dashurise me njerezoren. Bajrami eshte organizim me masat e 
muslimaneve, duke iu dhene atyre buzeqeshjen , kenaqesine shpirterore,
kujdesi dhe 
kthyerja e mendjes. Mirepo, tha Imam Çinari, Bajrami eshte edhe simbol i 
paqe, tolerances dhe bashkejteses, fetare, qetesise shpirterore,
lartesimit te 
Allahut, dhe shpreses se arritjes se kenaqesise te misherimit final per 
çdo besimtar musliman." 
Ne te gjitha xhamit çdo lutje fillon per popullin shqiptare, per dite me 
te mira dhe me te lumtura per shqiptaret kudo qofshin. Besmitaret u luten 
tek qe Zoti t'a bekoje kete vend dhe te bekoje Shqiperine e Kosoven, 
shqiptaret kudo ne trojet e tyre, thuhej ne mesazhet qe u percollen ne
kete dite. 
Besimtare pas faljes percollen urime per Bajramin tek te gjithe besimtaret

myslimane ne Shqiperi, Kosove, Maqedoni dhe trojet shqiptare me shpresen
dhe 
deshiren qe viti i ardhshem te jete edhe me mire dhe me i begatshem. 
 
Mijëra besimtarë musliman shqiptarë festojnë Bajramin e Madh në
Amerikë
 
 
 /BEQIR SINA, New York, /www presheva.com/
 
 
 
Fitër Bajrami - përcjell tek të gjithë besmitarët mesazhe paqe, 
solidariteti dhe të bashkëjeteses fetare 
Albermarle Rd - Brooklyn(NY) Mbi 10 mijë besimtarë myslimanë shqiptarë,
nga 
 Shqipëria, Kosova, dhe të gjitha viset shqiptare emigrantë të vjetër
e të 
rinjë, në Nju Jork, Nju Xhersi dhe Kenektiket, kanë festuar që në
orët e 
para të ditës së sotme, ditën e shenjtë të Bajramit të Madh -
Fitër Bajramit. 
Festimi tradicional i kësaj feste u krye në xhaminë më i vjetëri në 
Shtetet e Bashkuara xhaminë e parë shqiptare, Xhaminë e Bruklinit -
Qëndrën 
Islame Shqiptare në Nju Jork. 
Festa e Fitër Bajramit kudo u përcoll me mesazhe për paqe, solidaritet
dhe 
tolerancë. Me këtë motiv besimtarët musliman kanë nisur të festojnë,
sot 
Fitër Bajramin, në të gjitha xhamitë shqiptare në Amerikë. Këtu në
Nju Jork, 
mbahet edhe që njihet ndryshet manifestimi qendror i faljes së Namazit
të 
Bajramit, e cila u mbajt në Xhaminë e Bruklinit - Qëndrën Islame
Shqiptare 
në Nju Jork. 
 
Besimtarë myslimanë, shqiptarë erdhën dhe u mblodhën së bashku që
në orët e 
 para të mëngjesit të sotëm (e Martë), në katër Xhamit shqiptare të
Nju 
Jork(ut) për të kremtuar festën e Fitër Bajramit dhe faljen
ceremoniale, të 
këtij evenimenti që kremtohet në mbarë botën islame. Dita e sotëme,
festa e 
Bajramit të Madh ishte kudo masive në të gjitha Xhamitë, shqiptaro 
-amerikane, ajo ishte një ditë ditë e madhe që i bashkojë dhe i
gëzojë të gjithë 
besmitarët shqiptarë në Amerikë . Në këtë ditë të veçantë edhe
udhëheqësit 
shpirtëror të Komunitetit Mysliman Shqiptaro - Amerikanë, nuk u kursyen
urimet 
dhe përgëzimet, për ditë më të mira të popullit shqiptar si dhe u 
përcollën besmitarve të tyre mesazhe paqeje dhe shprese. 
 
Kjo festë, ndër kryesoret e fesë islame, u festua kështu edhe në të
gjitha 
ato shtete federale ku banojnë më së shumti shqiptarët si në : Xhamin 
Islamike Shqiptaro - Amerikane në Girard Av. Philadelphia, Xhamin
Islamike 
Shqiptaro - Amerikane, Albermarle Rd, Brooklyn NY, Xhamin e Patresonit-
NJ, 
Xhamia, në Qëndrën Kultutore Islamike Shqiptaro - Amerikane"Hasan
Prishtina" 
Waterbury, CT, Qëndra Kulturore Islamike Shqiptare në Staten Island 
NY(Xhamia), Xhamin e Kuinsit, në Çikago, Detroit, Toronto, Filadelfia,
Tampa, 
Dallas, Arizona, Alaska, Toledo, Winskonsin, Washington DC, e tjer. 
 
Në Qendrën Islame-Shqiptaro - Amerikane në Bruklin, e cila që në orët
e 
hershme te mengjezit, ishte mbushur përplot me besimtarë e besmitare, të

veshur mirë e të shoqëruar edhe nga fëmijët e vegjël erdhën per ta
falur namazin 
e Sabahut dhe të Bajramit. 
Duke çelur ceremoninë mbajti një ligjeratë të gjatë Imam Osman Zaka,
deri 
sa filloi falja e Fitër Bajramit në orën 8:00 të mëngjesit. Ndërsa,
Hytben e 
mbajti Imam Roland Çinari. Bajrami u falë dy herë, nga që pjesamrrja
ka 
qënë majft e madhe. 
Në mesazhin drejtuar besimtarëve, gjatë ligjeratës, mbas leximit të
librit 
të shejtë të Kuranit, imamët bënë thirrje për kultivimin e
tolerancës, 
mirëkuptim, për paqe dhe dashuri mes njerëzve. Dhe më shumë besim e 
devotëshmëri, përmbushjes së shpresës prej adhurimit dhe respektiti
të Allahut 
mishëruesit fuqiplotë. 
 
Imam Osman Zagaj pasi mbajti një ligjëratë kushtuar kësaj feste tha mes
të 
tjerave se: "Sot është ditë feste, është ditë kremteje. Ditë gëzimi
e 
hareje për mbarë ne besimtarët e besimit islam kudo që janë në
botë. Sot fytyrat 
tona janë më të gëzuara se ditët e tjera, ngase ne kemi përmbushur
të 
gjitha detyrat tona ndaj këtij besimi. Kur'anin i Shenjtë i obligoi
Muslimanët 
që të agjërojnë këtë muaj, që ka pushtet mbi njëmbëdhjetë muajt
e tjerë. 
"Përjetimet me një kënaqësi shpirtërore ndër shqiptarët e fesë
islame ndër 
shekuj janë dhe do të mbeten në kujtesë si një histori e shkruar
drejt." 
Imami e ka përshkruar këtë festë me një kënaqësi të papar në
shpirtin e 
Muslimanit, e cila dallohet për çdo vit, qysh me ardhjen e këtij muaji
të 
shenjtë, dhe agjerimin e bukur të tij që i ka bërë çdo besmitar?7 e
besmitare . 
 Imam Osman Zagaj pos leximit të shumë kapitujve të librit të shenjët 
Kur'anit, kreu lutje të veçanta për bashkimin e të gjitha trojve
shqiptare, të 
cilat tha ai " do të behen me shpresen e Zotit, në paqe e dashuri, pa 
gjakderdhje, por me dëshirën e madhe të vetë Zotit. Mbasi, sipas tij
ne 
shqiptarët, jemi njerëzit e paqes tolerancës dhe bashkëjetes që
jetojm midis shumë 
armiqëve dhe çdo fitore dhe arritje e kombit shqiptarë është fryt i
bekimit 
të fesë, e cilido besimi, pasi që shqiptarët dihet se jemi simbol në
botë 
për bashkëjetesë fetare , dashurisë e respektit për njeri tjetrin". 
Duke mbajtun Hytben Imam Roland Çinari u tha besimtarëve se "Bajrami
është 
kënaqësia e brendeshme që buron nga thellësia e shpirtit, përmbushjes
së 
shpresës prej adhurimit dhe respektiti të Allahut mishëruesit
fuqiplotë. 
Bajramai është dita e lehtësimit të brengave është dita e shpresave
të reja 
është dita për të kujtuar njeri tjetrin, është dita e një jete të
re, e 
pendesës për gabimet dhe e shikimit nga veprat e mira, është dita kur 
hatërmbetjet, cmira, xhelozia, dhe llafet e keqija marrin fund. 
 
Falen gabimet e të tjerve, është dita e ripërtëritjes së miqësive, 
vllazërive , dashurisë me njerëzoren. Bajrami është organizim me
masat e 
muslimanëve, duke iu dhënë atyre buzëqeshjen , kënaqësinë
shpirtërore, kujdesi dhe 
kthyerja e mendjes. Mirëpo, tha Imam Çinari, Bajrami është edhe simbol
i 
paqe, tolerancës dhe bashkejtesës, fetare, qetësisë shpirtërore,
lartësimit të 
Allahut, dhe shpresës së arritjes së kënaqësisë të mishërimit
final për çdo 
besimtar musliman." 
Në të gjitha xhamit çdo lutje fillon për popullin shqiptarë, për
ditë më të 
 mira dhe më të lumtura për shqiptarët kudo qofshin. Besmitarët u
luten tek 
që Zoti t'a bekojë këtë vend dhe të bekojë Shqipërinë e Kosovën, 
shqiptarët kudo në trojet e tyre, thuhej në mesazhet që u përcollën
në këtë ditë. 
Besimtarë pas faljes përcollën urime për Bajramin tek të gjithë
besimtarët 
myslimanë në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni dhe trojet shqiptare me
shpresën dhe 
dëshirën që viti i ardhshëm të jetë edhe më mirë dhe më i
begatshëm.
 
CD: 12ms