Home
Reading
Searching
Subscribe
Sponsors
Statistics
Posting
Contact
Spam
Lists
Links
About
Hosting
Filtering
Features Download
Marketing
Archives
FAQ
Blog
 
Gmane
From: <BeqirS <at> aol.com>
Subject: Pse Duhet Mbahet nje Qendrim Mirnjohes i Respektushem per Popullin Shqiptar
Newsgroups: gmane.politics.region.albania.shqiperia
Date: Wednesday 10th December 2008 16:45:00 UTC (over 9 years ago)
MESAZH PERSHENDETJE 
Nga FATBARDH DOCI 
(Bashkepuntor shkencor) 
Pse Duhet Mbahet nje Qendrim Mirnjohes i Respektushem per Popullin 
Shqiptar-Albanet ne Shekuj.??? 
Perkujtimor Kushtuar 
565 Vjetorit Ngritjes Flamurit nga Gjergj Kastrioti Skenderbeu ne Kruj 
96 Vjetori Shpalljes Pavarsise nga Ismail Qemali ne Vlore. 
Lady and Gentelmen! 
Te ndruar Zonja dhe Zotrinje! 
 
Ne ket periudh te ndritshme te Popullit Shqiptar qe Feston dhe perkujton
me 
Lavdi ngritjen e Flamurit nga Gjergj Kastrioti-Skenderbeu,heroi yne 
kombetar,Burri i Shtetit,Diplomati,Princi, Mbreti,Kapadani,Strategu Gjeniu
Ushtarak me 
28 nentor 1443 qe beri Epoke ne Histori,si dhe ne 28 nentorin e dyte,1912
te 
Diplomati burrit shquar qe shpalli perpara gjith Botes Pavarsin e 
Shqiperise: Me lejoni t’u Pershendes. 
Kam kenaqsi te vacant te marr pjes ne keto ceremoni shume te rendsishme
per 
Shqiptaret kudo jane e ne vecanti per Shqiptaret e Kosoves Kreshnike dhe 
te 
Camrise Martire. 
I.  Shqiptaret si popull autokton dhe me i vjetri jo vetem ne ballkan por

dhe ne Europ,gjat gjith histories se tij i esht dashur te mbroj
ekzistencen me 
 perpjekje te larta e te mdha.Stuhit qe kaluen mbi te kane qene te shumta e

te vazhdueshme.Shpesh here esht pushtuar por nuk esht nenshtruar,esht
ngritur 
me forca te reja te bashkuara.Nuk mund te kete nje popull ne Bote qe te
kete 
 njohur pushtime e pushtues te eger si kan njohur Shqiptaret.Tri furtuna te
 
mdha e te renda ju bene parardhsva tane Ilirve,e pasardharsve,dhe me vone 

jane pasuar nga pushtime e sulme te Serbve,Malazesve,Bullgarv edhe luftes
dyte 
botrore. Me gjithse me dredhi nga bizanti i ardhshem u pushtue kurr nuk 
mbeten skllever te bindur te sundimit romak-bizantin(Dh.Pilika). 
Nijfen Kryengritjet e fiseve Ilire te shekullit 6-7 te 
Desidiatve,Breukve,Panonve,nen udhehe- heqjen e Bato Desidatit.Ata nuk u 
nenshtruen e nuk u 
asimiluan por ruajten tiparet karakteristike themelore te tyre qe do te
sherbenin 
me vone per zhvillimin e metejshem Shpirtror e Kombetare. 
Me vone Iliria u pushtue nga bizanti pas viteve 395 gje qe nuk solli asnje

te mire,perkundarzi u shtue shtypja e shfrytzimi(N.Ceka)).Territori i
Ilirise 
u be shesh luftrave midis Gotve e Bizantit,Sllaveve dhe Bizantit,Normanve

dhe Bizantit(E.Durhan) etj.Vendi i Ilirve u varfrue se tepermi por
rezistenca 
vazhdoi.Ne vitin 1336 ne malsit Shqiptare jugore shperthyen kreyngritjet 
kunder sundimit Bizantin,kjo levizje drejtohej kunder armikut dhe 
bashkpuntorve.Nje e keqe ishte se principatat feudale,luftonin kunder
njera tjetres per 
zgjerimin e kufive. 
Simbole te zhvillimit u bene Kreyqendra e lasht 
Shkodra,Berati,Durrsi,Gjirokastra,Kruja etj,te drejtuar nga
Ylli,Iliri,Dardani,Bardhyli,Bardhyli 
II,Glacias,Agroni,Teuta,Genci.(P.Roamke) 
Klaudiu,Aureliani,Probi,Diokliciani,Konstandini.-(P.Bi)Justinjani.-P.Gr.Pirrua
 etj. Ne fillim te eres re (shekulli 
XI(1198-1210 K.Bicaku Akademik) del ne sken 
emri,Arber-Arbenia,Albani-Albanet dhe 
jane Albanet qe jane trazhiguar nga Onomastike ILIRE te cilet jetuar e
bene 
emer nder shekuj.Shteti Feudal Arberit ne vitet 1190-1216 kishte qender 
Krujen. 
Ne sken ne vitin 1344 dolen:Ballshajt(B.dhe Shteti i tyre) ne veri me 
kryeqender Shkodren)dy zetat Kotorin,Lezhen deri ne Mat,Vlore e 
Nish).Muzakajt(Berati qender perfshi Dibren,Lushnje
,Myzeqe,Korc,Pogradec).Topiajt 
Mat-Shkumbin(qendren ne Durres).Zenebishtet ne Jug,(qender
Girokastara).Shpatajt ne jug 
(qender Arta)me Gjin bue Shpaten e Gjon Zenebishta(Gji-Janin).etj qe 
luajeten 
rol shume te rendsishem ne luften kunder Pushtuesve te tret Osmanve.Shteti

Feudal i Arberit 1190-1216 kishte qender Krujen. 
II. Perendoria Osmane nuk e pati te lehte te nenshtronte Shqiperin 
Arberin.Shqiptaret ju bashkeuen koalicinit Ballknik kunder perendorise 
Osmene ne 
luften e fush Kosoves te komanduar nge Princi Gjergji II,Ballsha II,Muzaka
dhe 
Gjergji-Gjyshi i Skenderbeut. me 28 qershor (1389 ku princi Shqiptari i 
Kosoves Millosh Kopiliqa(emri esht sllavizuar me qellim mohimi e
pervetsimi) vrau 
ne menyre spektakolare Sulltan Mehmetin e Par (H.K.)           
 
Kryengritjet vazhdone te shumta e te shpeshta me e madhja ishte ajo e
vitit 
1432 te,Gjon Kastriotit,Gjergj Arianitit shquhen fitoret ne 
vitet(1432-1435),Gjin bue Shpates etj. 
III Por epopeja me e madhe qe beri EPOK dhe me e lavdishmja,dhe 
legjendarja 
e Kombit tone qe ajo qe u udhhoq nga Princi,Mbreti,Burri 
Shteit,Diplomati,Strategu,Gjeniu Ushtarak Gjergj 
Kastrioti,Kastioti-Skenderbeu.Gjergj Kastrioti 
pasi mori Krujen me 28 nentor 1443 ngriti Flamurin me Shqiponjen dy
krenare 
ne kalan e Krujes,flamur i cili paraqet nje fushe te kuqe qe simbolizon
gjakun 
e derdhur dhe nje shqiponje dykrenarete zeze ne mes.,fillimisht shqiponja 
esht perdorur nga perendori Konstandin 305-333 me origjin
Iliro-Shqipater.Ne 
mesjet e perdoren familjet,dinastit e
Kastriotve,Arianitve,Muzakajt,Topiajt,dhe 
Cemarjanivicet ne Mal te zi. 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu kombinoj simbolet e Aleksandrerit,Piros,Yllin 
Shqiponjen dhe perkrenaren e zbukuruar me nje koke dhie.Ai mbrojti Arberin
me 
trimeri te rrall duke bere 1-2 beteja ne vite nga nje her dhe me teper
(6).Nga 
25 Beteja,24i ka fituar,edhe ate e rifitoj perseri. . 
Vetem kunder Krujes u bene disa sulme ku Osmanet u thyen ,kunder nje 
ushtrije te paisur dhe te armatosur e persosur me armet me modere,qe
sulmonte me 
minimumin me 30.000-200.000 deri ne 300.000 
forca.(K.Frasheri).Strategu,Gjergj 
Kastrioti luftonte me 15.000-20.000-30.000 forca pa ndihma ne
armatim,ushqime 
etj.Me aftesi e zotsi si udheheqs,organizator si Komandant e luftetar 
sprapsi 3 betej,qe sejcila kishte 150.000 luftetar.Me gjith ate per 25
Vjet (Cerek 
Shekulli)   
Strategu,Gjeniu Ushtarak Gjergj Kastrioti theu te gjitha betejat kunder 
Osmanve dhe nuk i la te kalonin ne Europe u beâ€Mmbojtsi Heroi i
fundit i 
mbrotjes Krishtrimit Europjen(V.Emerson) Papa Kalisi III i shkruante nje
leter 
Gjergj Kastriotit ne vitin 1457 si symbol i krishtrimit ku
theksonte:”Nuk Ka 
njeri ne Bote,i cili te mos dij trimerit qe keni bere dhe te mos u
lavdroj gjer 
ne qiell si nje kryembrotjes i vertet dhe si kreyluftetar bujar te 
Krishterimit”(V.Belliu). Historianet e kane rendit ne krye te 12 
kapitenve(Anglia e 
radhit ne mes 7 kapitenve me te mdhaj te asaj periudhe)  me te mdhej te 
shekullit 14-15 dhe fillozofi i shquar American e Valdo Emerson do ta
rendiste 
nder 5 luftetaret me te medhenje te Historise se njerzimit(A.Podrimja
realitet 
te ngritura ne mite).Autori,Historiani Donald M.Nicol University of London
ne 
librin:The last centuries of Byzantium 1261-1453(The Last Hundred 
Years1354-1453 thekson: 
”The Last Christian Hero of All on the European front was Georg
Kastioti- 
Skanderbeg of Albenia...” 
 
Per Gjergj Kastriotin jane bere vepra te mdha,piktura,sku 
ptura,Filma,opera,poema,romane, Poezi.Mbi 10 buste e 10 sheshe ndodhen ne 
kryeqytetet e 
ndryshm te botes me Emrin e Gjergj Kastriotit Skenderbeut.Nuk duhet
harruar se 
historine-Biografin e Gjergj Kastiot e shkrojti Biografi i madh Marin
Barleti,te 
cilin u munduen ta eliminonin,anash kalonin,poshtronin, 
fallsifikonin,shkulenin, shkundenin,por Barleti edhe sot ka dal fitimtar
mbi te gjith.Imzot Dr.Fan 
Noli e shkrojti librin ne vitin 1947”George Castrioti
Skanderbeg”New 
York,ne gjuhen Anglez historin e Gjergj Kastriotit.Gjergj Kastrioti
organizoj 
Kuvendin e madh te Lezhes me 1 mars 1444 sic quhet “Beslidhja e
Feudalve 
Shqiptar.Ne lufte te Perbashket.” Kunder Osmanve. 
Rendsia e ksaj epopeje esht e madhe sepse Ggjergj Kastrioti u cilsue si 
burr Shteti udhheqes i madhe politik,Strateg-Gjeni Ushtarak.Ai krioi
shtetin e 
bashkaur dhe kuvendin e “Lezhes ose Lidhja te cilat u dhane
Shqiptarve 
tere historin e tyre te mevonshme te kuptonin se vetem bashkimi bente 
fuqin dhe 
nepermjet tij ata mund te fitonin.Ne keto periudha kemi disa ngjarje te 
rendsishme kombetare dalin ne sken Pal Engjelli,Lek Matranga1462,Marin 
Barleti 
1505,Meshari i Gjon Buzukut1555,Pjeter Bogdani1566,Frang Bardhi,1635 etj 
qe 
lane gjurme ne historin e gjuhes Shqipe(A.Buda).Perseri Gjergj Kastrioti ne
 
Janar te vitit 1468 thirri Kuvendin e Lezhes per Oraganizimin e 
Shtetit,drejtimin 
e luftes,bashkinmin e Feudalve,dha porosit e fundit dhe me 17 janar vdiq
nga 
nje palg qe kishte marr ne Stellush(R.Ficorri).Ai vdiq i mbuluar me 
lavdi,dhe epoka e tij shenohet ne historin e Botes.Epoka e Gjergj
Kastriotit esht 
periudha vendimtare per rritjen e vetdijes kombetare te Shqiptarve te cilat
 u 
shendrruen ne simbole te luftrave per liri e pavarsi. 
IV  Edh pas vdekjes se Gjergj Kastriotit Resistenca nuk u shue,por ju 
mungonin armet,askush nuk i ndihmonte.Kryengritjet vazhduen te pa
nderprera sidomos 
ajo e Kelmendasve 1613. 
Me vone shfaqen pashalleqet e mdha independent si ai i Bushatllinjeve ne 
Veri-Shkoder(1771) dhe kulmin arrin ne1819 i Ali Pash Tepelenes ne
Jug,deri ne 
vitit 1831.Keto Pashalleqe vazhduen te luajn rol te rendsishen ne fillim
te 
shekullit XIX.Ushtria Osmane ishte e armatosur me arme moderene ndersa 
Shqiptaret nuk kishin as jatagana.Ndrrimi i fes u be per shkak te
presioneve te 
mdha ekonomike,Politike,ushtarake,gjobave,taksave e dergimin e rekrutve 
“
Nizamve”me detyrim te mdha.“.Osmanet arriten te mashtronin disa
feudalet 
dhe i percan,kjo ju sherbente Turqve(S.Repishti). 
Permendim dhe luften e”miletit”te vitit 1787 e Karamahmut Pash

Bushatlliut te Shkodres e cila u tregoi Osmanve se nuk e kishin te lehte
te vendosnin 
ligjin mbi Shqiptaret,me1835 kemi luften e Hamz Kazazit ne Shkoder kundr 
kunder Hafiz Pashes,1840 -45 te Masise Gjakoves te Oruc Hases-1840,Binak 
Alise-45 etj.Eposi popullor citon: 
“Oruc Has ne Ato drrasa 
Leshom kavas te shkoj te pashe.. 
Kur po qet Oruc Hasa 
qet koburja fak e gaca.. 
Oruc Hasa nje burr plak 
Tan Gjakoven e lau ne gjak” 
Me 27.XII.76-3 Janar 1877 u organizue Kuvendi Lezhes,Mirdites. 
Perandoria Osmane duke shikuar rezistence e madhe te shqiptarve filloi 
reforma te ashpra administrative-ushtarake,te cilat shkaktuen shperthimin
e k
reyengritjeve e Kosoves 1844,ne Shqiperin Jugur 1847 ne fillim ne Labri te 

udhehequr nga Rrapo Hekali(A.Kola)i,ne Mirdite per ruajtjen e autonomies 
rajonale.etj.Poeti anonime do te kendonet: 
”Pse lufton o derezi/ 
Ase per mua,ase per ti/ 
Po per gjith Shqiperi”. 
Konsuli i Frances shkruante:rreth kryengritjeve 1844;”Kombesia
Shqiptare 
esht nje Fakt real,Ajo i urren,Osmanllinjet.”Ky fakt tregon se
Konsulli i ka 
njohur Shqiptaret nga ana strategjike,historike,gjeografike, 
gjuhsore,zakonore,folkloriste etj.Me 1847 kemi kryengritje e furishme te 
drejtuar nga Zenel 
Gjoleka e cila u dha nje mesim te hidhur osmanve. 
Luftart e vazhdueshme te Shqiptareve kunder osmanve kontribuen mjaft ne 
dobsimin, shthurjen,shembjen e pa evitushme te perandorise osmane,por fati
 
asnjeher nuk i buzqeshi perkundrazi te tjeret perfituen. 
V.Ne kete periudhe kritike per popullin Shqiptar filluen te dalin ne skene 

Plejada e iluministve dhe patriotve te shquar te lidhur ngusht me ndjenjat
e 
deshirat dhe luften e popullit Shqiptar per Liri,Drejtsi,Pavarsi.Populli me
 
gjithse jetoj shtypje te fuqishme te eger e te gjate kishte mundur te 
ruante 
me fanatizem Gjuhen e 
tij,tarditat,historin,kulturen,Folklorin,burrerin,trimerin,Bujarin por te
gjitha keto cilsi e vyrtyte duhet te ngriheshin ne nje 
shkall te re,me te organizueme,me te disiplinuar e me vizionar per te
arthmen jo 
vetem me gisht (Lufte)por dhe me dije,me pend qe te shpinin te conin,ne 
bashkimin kombetar pa dallim feje,krahine,ideje ne lufte per fitoren e 
Pavarsise,permendim iluministet Naum Veqilharxhin,Zef Jubani,Konstantin 
Kristoforidhi, 
Jeronim De Rada,Dora D’istria,Hoxha Tasini,Pashko Vas 
Shkodrani,Sami e 
Naim e Frasheri etj.(Historia e Shqiperise) 
 
VI.Letersia Kombetare,luajti rol te jashzakonshem me qender ne 
Soifje,Bukuresh,Stamboll si Poetet,Folkloristet Naim e Sami
Frasheri,Kosnstandin 
Kristoforidhi,Pashko Vasa, Jani Vreto, Azdreni,Andon Z.Cajupi, e me 
vonshem:Thimi 
Mitko,Spiro Dine,Imzot Fan Noli,kleriket katolik ne Shkoder Dom Ndre
Nikaj, 
Xanoni,Dom Ndre Mjeda, At Gjergj Fishta, Dr.Luigj Gurakuqi, (P.Thengjili)
ku himn 
u bene vargjet e Naimit. 
“Shqiperi te qofsha fal 
te kame nene e me ke djal” 
ose vargjet tjra na kutojn; 
„do te vine dita kur 
“Flamuri kuq e zi 
Do valojn perseri 
Ne Kosov dhe ne Camri 
Plot me gaz dhe me lavdi” 
VII.Me 18 XII. 1877 Mblidhet Komiteti Qendror per Mbrotjen e te Drejtave 
Kombetare me Abdyl Frasherin,Pashko Vasen,Sami Frasheri,Imer Prizreni,Zija

Prishtina,Iljaz Dibra,Jani Vreto,Mehmet Ali Vrioni,Ahmet Koronica,Mihal 
Harito,Sejdi Toptani,Mustafa Vlora,Mane Tahiri etj.Ata percaktuan plani
dhe programin 
per shpetimin Kombetar.(K.Cerkezi). 
Veprimtaria Patriotike,politike esht e lidhur me Patriotet e figurat e 
Shquera te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit te cilet formuan Qeverin,Kuvendin
e 
Pare Shqiptar me 10 qeshor 1878 si kunder pesh e vendimeve te pa drejta te 

fuqive te mdha Shen Stefanit 3 mars 1878 dhe te Kongresit Berlinit 13
qershor 1878 
.Politikanet e Patriotet u nisen me tren per Shqiperi,Abdyl Frasheri,Iljas 

Pash Dibra,Sheh Mustaf Tetova,Ali Bej Guxia,Ahmet Koronica.Me organizimin e
 
pritjen e delegatve u muar Omer Prizreni e Ali Pash Guxia.. 
“Te shtat Krajlat rrehein telin 
Kanka mbledh tane Prizreni... 
Prizreni c’ka po thone” 
Ne Kuvend Prizrenit kane marr pjes 300 delegat(identifikuar 110 
K.Frasheri),numri i pjesmarrsve e neshkrusve te Peticineve arrin 3000-5000 
persona,forca 
te armatosura 16.000.Lidhja krioj Qeverin me Seksionet e Komisionet
perkatse 
qeveritare me ministra.Kerkesa kembngulse qe Lidhja Shqipatre e Prizrenit
i 
drejtoi Kongresit Berlinit ne mbrotje te tersise territoriale te Atedheut
dhe 
te drejtata e Autonomiste te Shqiperise nuk u muaren parasysh. 
Thimi Mitko shkruante; 
“Mblidhni gjith anemaban, 
Gege Toske Arber,Canmer 
te krishter e mysliman/ 
Jemi vllezer e vllamer” 
Dihen qellimet e shtetev te mdha ne perkrahjen e tyre te influences ne 
ballkan ne favor te Greqise,Malit zi,Serbise,Bullgarise etj.Ne ate kohe
Pashko 
Vas Shkodrani shkruante.: 
”Esht toka Jone/ 
te paret na e kane lene/ 
kush mos t’a prekin 
se desim te tane”. 
Gjithshka ishte Bashkimi Kombetar per ruajtjen e trojeve tone..Po ashtu 
eposi popullor do te kujtonte kenget e kenduara ne lashtesi: 
”Buken ne dore Kripen permi/ 
Pushken ne dore e zjarr ne gji/ 
Kurr nuk shuhet kjo Shqipni” (studim F.Doci) 
 
Perendorin Osmane e tronditi ngjarja e Gjakoves e drejtuar nga Ahmet 
Koronica, Sulejman Vokshi,Ali Beg Guxia,Haxhi Zek Buberi,Binak Alia,Syl 
Oruci,Jakup 
Ferri,Ismail Myderizi,Ali Ibra,Mal Dula,Qerim Delia etj,e cila ishte 
beteja 
me e pergjkshme per mbrotjen e vendimeve te Lidhjes Shqiptare te 
Prizrenit,me 6 shtator 1878 ku u vra marshalli Mehmet Ali Pasha dhe shume
forca Osmane 
Kega thote: 
“Me i pas krahet me fluturue 
Gjall prej kulle s’ju lame me shkue,, 
Vrasja e telegrafistit te Pashit nge R.Zaskoci (Populli),dokumetat thone 
Halim Cerkezi e Ukshin Berisha(K.Frasheri). 
Tronditen Porten e larte ngjarjet e furishme dhe te guximshme qe u
zhvillun 
anee mban trojeve Arberore: 
Revolta e Gjakoves Shtator 1878 
Rezoluta e Dibres 1 Nenetor 1878 
Kuvendi Prevezes.Misioni diplomatik i Pranveres 1879. 
Mbrotja e Plaves dhe Gucise,Dhjetor1879-Janar 1880. 
Mbrotja e Hotit dhe Grudes Prill 1880. 
Qeveria e Tuzit dhe Ceshtja e Vilajetit Shqiptar maj-qershor 1880.. 
Kuvendi i Gjirokasters 23 korrik 1880. 
Demonstrata Navale Gusht-Tetor 1880. 
Kuvendi Dibres 20-23 Tetor 1880 
Lufta e Ulqinit Nentor 1880. 
Komitete Qendror i Lidhje,Qeveria e perkohshme organizoj Komisinin e 
Mbrotjes(Ministrin e Mbrotjes(I.Malaj,S.Riza). 
Ne krye te forcave te armatosura te lidhjes u vune udheheqsit ushtarak 
popullor qe kishin perfituar pervoj nga arti ushtarak Popullor si Sulejma 
Vokshi,Komandanti Pergjithshem(Gjakov) ,Niman Syla,Mic Sokoli(Tropoj),Isuf
Sokoli 
Shkoder,Mehmet Beci,Mehmet Gjyli(Ulqin),Ali P. Guxia,Jakup Ferri(Guci) 
etj.Muharrem Topulli,Vasil Hidua,Petro Meksi,Mihal Harito, Rrustem Cello 
Picari,Myslym Gjoleka,Sokrat Leka,etj. Ne Shqiperin e Poshtme”(Prof
.Koli Xoxe). 
Me gjithse lidhja zgjati vetem tre vjet Ajo ngriti pesh forcat kreyngritse
ne 
te gjitha krahinat;Ne Veri-P:nga 
Hoti,Tuzi,Uliqin,Gruda,Kelmendi,Plav,Guxia,Tivari,Zhabjaku.Ne Veri Pazari
Ri, Para-fusha,Nishi.Ne 
lindje:Podujev,Krushumli,Leskovc,Shkup,Follorin.Ne jug Prevez,perfshi
pjeset e bredshme 
Mirdit,Prishtin,Tiran,Durres,Gjakov,Diber,Tetov,Shkup Kumanov,Prelepi, 
Tropoj,Tirane,Korc,Vlor,Gjirokaster,Mecov,Konic etj. 
Ne Janar 1881 formaohet Qevereia e Perkohshme e Prizrenit me perberje Ymer
 
Prizreni, ,Abdyl bej Frasheri,Sulejman Vokshi,Shuaip Spahia ne vendimet e
saj 
thuhej; 
”Nga Ulqini ne Camri esht nje Toke”  . 
Lufta ishte lidhur ne Jug e Veri ket e tergon kenga popullore kushtuar 
kuvendit Gjorokatres 
“Kurvelesh e Gegeri 
Cu mblodhen ne Ergjeri 
Ky Abdyl bj Frasheri 
Ckriu tri barr flori 
Cu perpoq bej per ne...” 
U zgjeruen aktivitetet dhe me Preng Bib Doden,Daut Boricin,Hodo
Sokoli,Filip 
Ceka etj. Veprimtaria e Qeverise Perkohshme ne Janar –Prill 81 ishte
e 
madhe dhe e fuqishme. 
Ne mbrotje te vendimeve te Lidhjes e te ceshtjes Kombetare u ngriten ne 
kryngrtje te Pergjithshme ne betejen e Shtimje e Slivoves 20-21 prill 81 
kryengritesi e veriut te udhehequr nga komandantet Sulejman Vokshi,Ali
P.Guxia,Haxhi 
Zeka,Ali Ibra,Niman Syla,Rrustem Sadria, Mehmet Smajli,Mic Sokoli,Seit 
Sulejmani, ku u vrane shume Turq dhe disa Shqiptar ne mes tyre:Ali
Ibrahimi,Bajram 
 Rama,Bajram Syla,Halil Brahimi,Mehmet Zmajli,Mic Sokoli, (hero),Rexh 
Mehmeti,Rrustem Sadria,Seit Sulejmani,Zmajl Hyseni e Zmajl Mehmeti etj,dhe
u 
plagosen rend Komandantet Sulejman Vokshi,Ali Ibra e Niman Syla kenga
thote;  
“Sulaejman Vokshi me ushtri, 
Ali Ibra ne vrac te zi/ 
Nuiman Syla u shkon perbri”.(Prof. Xheladin Gosturani 
Tirane-1978-dorshkrim). 
U varen ne litar:Ali Nimani,Mulla Aga e, 
“Sef Kosharja i pari fisit 
hije te paka maja lisit 
Hije me ka O djemt e mi 
Kam dhane jeten O per Shqiptari”,etj. 
Rendesia historike e lidhjes Lidhjes Shqiptare te Prizrenit esht 
organizimi,Politik, Ushtarak,bashkimi i gjith forcave ne lufte te
perbashket. 
Lidhja Shqiptare e Prizrenit ishte e para Organizat-Pushtet-Qeveri e cila 
tergoi Botes qe 
Shqiptaret e duan Atedheun e tyre dhe duen te jen te lire e te pavarun. 
Lidhja Shqiptare e Prizrenit esht Epoke Historike e Shqiptarve. 
Por ne sot kujtojm me repekt e veneracion dhe perkulemi perpara atyre
burrave 
te shquar te cilet per kontriburtin e dhene dhe sakrificat qe bene 
shndrritin ne altarin e kombit si Abdyl Frasheri,Imer Prizreni,Ahmet
Koronica,Ali 
Pash Draga,Cel Shabani,Fillip Shiroka,Haxhi Zeka,Sulejman Vokshi,Ali Pash 
Gucia,Binak Alia,Ali Ibra,Prek Bib Doda,Syl Oruci,Haxhi Shabani,Iljaz Pash

Dibar,Jashar Bej Shkupi,Mehmet Vrioni, Shuaip Spahia,Shaban Bej
Peja,Shaban Pej 
Prizreni,Sheh Mustaf Tetova,Zija Bej Prishtina,Qazim Konica,Ali Tefik 
Manastiri,perfaqsuesit e fes otrthodokse,Dhimiter Kola (Berat),Mihal
Harito 
(Zagori),Perto Meksi (Lunxheri),Vasil Hidua (Gjirokaster) etj.Me gjithse
lidhja u shue e 
kreret u vrane, internuan,arratisen,perseri valet e kryengritjeve
vazhduan. 
VIII.Edhe pas Lidhes Shqiptare te Prizrenit vazhduen lidhje te tjera si
ajo 
Pejes me 23-29 Janar 1899”Besa Bes” e Haxhi Zekes me perfaqsue
nga 
gjitha krahinat ku muran pjes 500 delegat jo vetem nga Kosova por dhe 
Shkodra,Manastiri,Janina,per lufte te vazhdueshme kunder Turqise.Lidhja
Pejes formoij 
Komitetet Organizative-Politike-Ushtarake ne vilajetet e krahinat, 
Diber,Oher,Tropoj,Lum,Has,Elbasan,Korc,deri ne Tetov.Keto u pasuen me 
kryengritjet e 
fuqishme te Cerciz Topullit,Mihal Gramenos,Hasan,Prishtine,Bajram 
Curri,Idriz 
Seferi,tj. 
Vtin1905,mbahet Kuvendi tek verrat e Llukes,)Decan)i drejtuar nga Idriz 
Seferi e Bajram Curri te perkrahur nga Parsimi Malsise gjakoves Niman
Syla,Shaban 
Binaku,Hoxh Dollapi Sulejman Age Botusha ku u vendos te behet luft e 
perbashket kunder Otomanve.Ne vitet 1908 deri 1912. Kemi Kuvendin e 
Farizaje14-23.7.1908 cili grumbullohen 15000-20000 forca nen komanden e 
Idriz Seferit,Ferat 
Drages,Hasan Prishtiens,S Botushes,H.H. Budakoves, I.Buletini. 
Kuvendin e Gerces me 23.6.1911 drejtuar nga Ismail Qemali e Luigj Gurakuqi

me 12 pika.Me 8 Maj1911 kemi ngritjen e flamuri ne Decic nga patrioti Ded
Gjo 
Luli e kryengritjet e Shpend Halilit,Prel Tuli,Bajram Daklani,Zefi Vogel
,nga 
Malsia dallohen dhe Qerim Binaku,Man Avdia,Hoxh Dollapi,(Adullah 
Hoxha,Shaban Binaku vare ne litar)etj etj.. 
Kenga kujton 
“Mehmet Shpendi trim si motit 
Vrik piskat neper fis.. 
Se ne Mertur pushka u nis” 
Nikaj Merturi luftuen me vetmohim.duke thyer nje ushtri te madhe e te 
armatosur.kenga thot: 
Pasha i shkruen letra Mbretit: 
“S’mun e shkela kit Shqipni 
Kur qes top gjylen ma kapin 
Mitrolozit mi thone rrokac” 
Shquhet kryengritja e Idriz Seferit e vitit 1910 per cilen kenga popullore
 
thote; 
“.Kacanikut i raft pika 
nuk po dine c’ka esht frika/ 
shtat sahat u ther me thika. 
u myt kali m’not ne gjak” 
Kryengritjet vazhdionin zinxhir ne Malsi madhe,Hot,Grud,Kelmend te cilat

trondisni perandorin sa ne jug e ne veri.Qendra e kryengritjeve ishte
Kosova me 
drejtues,Diplomatin, Hasan Prishtina i cili me gjith Ismail Qemalin kishin

nda detyrat.Imail Qemali me kalue ne Europ per ndihma me sigurue 1500
pushke 
te holla(para) e mbeshtetje etj.Hasam Prishtina me cue ne kemb popullin ne

kryengritje te Pergjithshme kunder pushtuesit. 
Hasan Prishtina beri nje memorandum me 14 pika.Qeveria turke e pranoj 
formalisht por nuk e pasqyroj ne politik. 
Emri i Ismail Qemalit ishte bere i njohur neShqiperin e Veriore nga Hasan 

Prishtina,Haxhi Zeka,B.Curri etj,per kete mjafton te citojm nje leter te 
derguar nga Paria e malsie Gjakoves Niman Syla ku theksohet:. 
“Zotni! Ju falemi me shendet te gjithve.Jemi duke degjuar se Ju po 
perpiqeni per shpetimin e Atdheut tone¦edhe ne nuk do ta pekulim kurr 
qafen ndaj 
kesaj qeverie te poshter..kerkojm arme. Morali i Popullit esht ne
rregull..Ne 
se esht e mundur hajdeni ne Malsi,jeten tuaj e sigurojm me jeten tone e 
nderin tone.Kemi shpres qe ju t’e na drejtoni..se qysh do te ja shpallim
botes se 
 qytetruar te drejtat tona.Ju po te dishroni me emerin qe keni fituar mund
te 
 beheni shkas qe mbar KOSOVA te lidh besen“(12.7.1912.Document,Akademik 
Gazmend Shpuza Tirane 1979) 
Kryengritjet qe cuen ne shpalljen e pavarsise jane ato te kontraditave
midis 
popullit Shqiptar e sundimit Osman dhe rrezikut te nacinalizmit te 
theksuat-shovinizmit shteteve fqinje Serb-Malazes,Bullgar,Grek etj. 
Sidomos ne 
Kosov,Diber,Tetov,Gostivar,Malsi e mbi Shkodres e krahinat e Jugut ku ky
rrezik 
ishte me madh ne vitet 1910-12.Ne keto zona u bene kryengritje te
fuqishme qe 
tronditen sundimtaret Osman si ketu ne trojet Shqiptare dhe te portes 
larte,si nga ana politike,ushtarake,organizative.Per organizimin e 
kryengritjes se 
pergjiththshme me te madhe e me te fuqishme te vitit 1912 rendesi paten
masat 
e marruna nga I.Qemali e H.Prishtina. 
Ne Kosov influenc pati per mobilizimin e popullit Kuvendi i Junikut
21-25 
maj 1912 ne te cilin muren pjes 250 delegat nga 
Kosova,Shkodra,Dibra,Shkupi,Elbasani,Korca e Jugu i Shqiperis ne mes tyre 
Sekretari i 
Pergjith.patrioti,intelektuali i shquar Sali Hidri nga Elbasani.Kontribuen
ne organizim:Hasan 
Prishtina,Bajram Curri,Idriz Seferi,Nexhip Draga,Mahmut Zajmi,Riza Begu.
Isa 
Buletini ku muaren pjes dhe malsia e Gjakove,Parsia Niman Syla,Zeqir
Halili.U 
ngriten ne lufte Mirdita,Lezha,Kruja,Tirana,Korca, Mallakastra,Camria e
gjith 
Shqiperia.Kryengritjet kaluen nga nje krahin ne tjetren,ne mbar trojet 
Shqiptare. U clirue Pazari i ri,Mitrovica,Prishtina,dhe 12 Gusht 1912 u
cliure 
Shkupi,Kryeqendra me 30.000 forca (mendimet e H.Prishtines e
B.Currit,Bajram 
Daklanit,Zefit Vogel u kundershtuen nga Sulltanistet).U clirua 
Peshkopija,Fieri,Permeti,Leskoviku,Korca Elbasani etj.Europa mbajti
qendrim armiqsor ndaj 
kryengritjve Shqiptare.Europa nuk e ndihmoj Ismail Qemalin me perjashtime
te 
Austro-Hungarise dhe Italise.Situat ne nentor 1912 ishte teper e 
veshtire,tragjike. Shqiperia u sulmua nga te gjitha anet koha nuk
priste.Turqia aty ku 
ndodhej pengonte forcat kreyngritese,shtetet fqinje u versulen nga gjitha
anet,qe 
te pushtonin vendin.Veshtersit e,motit, komunikacionit e transporit ishin 
penges tjeter per lidhjen e kreyngritsve. 
Ismail Qemali la kulltukun rehatin,ashtu si Gjergj Kastrioti para 469 
viteve me pare se bashku me Luigj Gurakuqin shkuen ne Bukuresht,Sofje tek
shoqrit 
patriotike,pastaj Ismail Qemali shkoi ne Vjen e Budapest,ku mori garanci
nga 
Austro-Hungaria per njohjen e pavarsise.Luigj Gurakuqi me delegate tjere 
shkuen ne Itali per te marr kontakt lidhur me pavarsin.Ne (Trieste) erdhi
dhe 
Ismail Qemali,Me 19 nentore u nisen dhe arriten ne Durres me(21) 23
nentor.Ne 
Vlor ishte i pa mundur zbarkimi.Situate sa vinte e keqsohej.Ne Durres
ishte e 
pamundur te shpallj pavarsia. 
1.Greket perparuan drejt Jugut Shqiperise,kishin pushtar Himaren,flota e 
tyre ndodhej perball Vlores. 
2.Serbet kishin pushtue Matin,Mirditen,Lezhen (18 nentor),dhe po i 
drejtoheshi Durrsit e Shkodres per ndihmuar Malin e zi. 
3. Serbet ne Maqedoni muare Manastirin18 nentor,pushtojn Ohrin dhe ju 
drejtue Shqiprise mesme.Ismail Qemalit si mbetej tjeter vecse te nisej per
Vlor me 
26 nentor arriti ne Vlor) ku njoftoj delegate dhe me 28 nentor mblodhi 
Kuvendin me 47 delegat nga te gjith Krahinat e 
disa Kosovar,e formoj ne fillim me10 ministra Qeverin nje perfaqsi Senat

me 18 veta.Kreytar I.Qemali, Zv/Kryetar Nikoll Kacorri,Dr.Luigj
Gurakuqi,Myfit 
Libohova,Mehmet Derralla,Peter Poga,Abdi Toptani Pandeli Cale,Lef 
Nosi,Mit-hat Frasheri (Muzeu historik Kombetar,Vlore), shtuar me voneVehbi
Efendiu,Aziz 
Pasha,Pandeli Coba (Prof.T.Z.,A.E.) Me qellim qe te shpetonte aq sa mund
te 
shpetonte ngriti flamurin ( e Gjergj Kastriotit) kuq e zi me shqiponjen
dy 
krenare,Flamurin e Lavdis,flamurin e sa e sa betejave,flamurin e gjakut 
derdhun,flamurin e   
  
,flamurin e vegimeve e shpresave te ardhme,flamurin e Gegrise e
Toskerise(dy 
kokat e Shqiponjes),flamauri kuq e zi me Shqiponjen dy krenare ne fushen e

skuqur me gjakun e btejva. 
Konferenca  e ambasadorve ne Londer me 29 korrik 1913 njohu autonomin
dhe 
filloj caktimin e kufive te pa drejt ku la jasht territorit 75 % e
sipefaqe 
dhe toka me te mira dhe 73% e popullsise (Prof Ahmet Gashi,Prof. Neol 
Malcom,Akademiket Raxhep Qosja e Kristo Frasheri).Shqiptaret u ndan ne 5 
shtete,keshtu u be nje tragjedi me kete Popull Klasik,me gjuhe me te
vjeter ne 
Europ.Padrejtsit vazhdojn edhe sot pas 95-130 vjete ndaj Kosoves qe esht
martirizuar 
nga regjimi sllav per 60 vjet u dogj e shkatrrue gjithshka..e njeta gje
esht 
edhe ndaj Popullit Cam qe me dhune esht shpegulur e nuk i lejojn te
kthen 
ne Trojet e Veta. 
Pupulli Shqiptar gjat lufes dyte botrore ju bashkangjit shteteve aletae
(Ne 
baze te Kartes Alatikut) (9-14 Gusht 41)Amerik,Angli.U oragnizue lidhja e

Prizrenit per bshkimin kombetar por nuk pati jete te gjate ndonese ishte
nen 
patronazhin e Gjermnise(J.Bajraktari). 
Shqiptaret e Kosoves ne ato situate teper kritike nuk paten rrug tjeter
por 
thirren Kuvendin- Konferenc Par Themeleluese te Kshillit Clirimtar sic
quhet 
“Konferenc e Bujanit“dhe miratuen Rezolute Historike me rendesi

kombetare e nderkombetre mbi te drejten per vetvendosjen te Popullit
Kosoves e 
bashkim me Shqiperin.Nuk duhet harruar se mbeshtetur ne konferncen qe
miratoij 
Rezoluten per Vetvensdosje (Self-determination) u shtuen forcat partizane
ne 
Shqiperi e Kosov. Shqiperia ne luften e dyte boterore mori pjes perkrah
Aleatve 
Britanis Madh,Rusis,Sh.B.Amerikes.Pas Luftes ne Konferenca:Shteti Grek
ngriti 
problemin qe Shqiperia mos te renditet me aleatet me qellim qe te 
coptohej,Shqiperiapo te mos te ishte me aleate do te coptohej dhe sot nuk
do kishte 
Shqiperi ase Kosove.Forcat luftuse ne Shqiperi arriten ne 70.000 dhe ne
Kosov 
55.000,rane deshmor perkatsisht 28.000,10.000.Shume nga Nenshkrusit e 
simpatizanet e Rezolutes per Vetvendosj,u vune ne ball te zgjidhjes se
Ceshtjes 
Kombetare anderr e ka hershme e te parve tane-Albanve. 
Disa nge nenshkrusit me idealet e rezolutes ose pse kerkeun zbatinmin e
saj 
u vrane ose elimunuan gjat luftese nge sherbimi UDB ketej e andej
kufirit 
si{Xhevdet Doda,Hajdar Dushi,Tefik Canga,Veli Nimani, Rifat
L.berisha,Xheladin 
Hana,Jah Bajraktari,Millan Zeqan,Ing.Nexhat Basha,Gani Cavdarbash,Syl 
Alaj(Akademiket F.Agani,S.Repishti, H.Kuci,Gjeneral.Rr.Perllaku,Prof
P.Hasani).Ky 
Kuvend esht vazhdim i lidhjes Shqiptare te Prizrendit..Pas luftes PKJ i
shkeli 
Premtimet dhe me forc e inkludoj Kosven ne federaten. Ndaj popullit te 
Kosove esht ushtruar nje gjenocin i pa pare ne bote.Duhet theksuar se
edhe 
diaspora ka dhen nje kontribut,ndihmes te cmuar per qellime patriotike te 
cesshtjes komabtare,me demonstrata,manifestime,Memorandume, si Imzot
Dr.Noli,Sotir 
Peci,Faik Konica,Rexhep Krasniqi,Prof.Sami Repishti PhD,Rev.Dervish Ram 
Cela,Prof.Stavri Skendo,Dr.Elez Biberaj Dom Pjetr Popa,Prof.Astrit
Leka,Prof.Peter 
Prifti etj,sektet Fetare, kisha,xhami ( Qendra Kulturore Islamike Ishullit

Staten Island),Brooklynit,Lidhje,Shoqata, fondacione e ne vecanti
fondacioni 
vendlindja thrret dhe njesit“Atlantic“(Djemet e Vajzat e Batalionit
Atlantic qe 
u nisen per Kosove) qe shkoj ne luften e Kosoves..Nje e keqe na mundon
jemi 
te ndar ne Krahina,Parti,fe,nuk kemi nje qender kulturore. 
IX.Kosiderata te Pergjithshme. 
Dihet qe pa Histori nuk ka ardhmeri.Ne jeten shoqeror: E tashmja esht 
vazhdim i se shkuares dhe per analogji e arthmja pregatitet ne te sotmen. 
Me gjithse flasim per liri,demokraci,barazi ne Europ,keto nocione kane 
diferencime te theksuara sidomos per Popullin Shqiptar qe esht me i
kercnuari ne 
cdo drejtim per sigurimin e paqes,lirise, demokracise,unitetit, per
rrjedhim 
dhe i egzistences,identitetit. 
Marrveshja e fshefte 6 pikshe e sekretarit general te OKB me Beogradin kjo

esht nje prapasken per ripushtim Paqesor te Kosoves,Kjo ka shkaktuar shume
 
paknaqesi,presione,mashtrime, shqetsime reprezalje pa siguri ne Kosove e ne
 
Rajon.Kjo marrveshje e fshfte ka sjell Trazira, Zemrim,reagime jo vetem ne 

Kosova e Shqiperi por dhe tek shqiptaret nen`Serbi,Maqedoni,Mal te
zi,Greqi, por 
edh jasht kufive ne Mergat dhe ne mbar opinioni perparimtar boterore.Ndarja
e 
Kosoves sjell prishje te ballance ne ballkan se te gjith Shqiptaret ne 5 
shtetet e tjera kerkojn NDARJE.Shteti Shqiptar i ka dal ne krah me gjith
Malin e 
zi nuk jan dakord me planin 6 pikash.Me siguri ksaj nisme do ti
bashkangjiten 
dhe shtete te tjera. 
Ky plan u miratue sipas projetit skenarit ruse ne mebeshtetje te serbise i
 
spozsorizuer,suportizuar nga Sekretari general i OKB.Gjeten rasti e
favorshem 
te krizes ekonomike ne Americ dhe te tranzicionit dhe ujku mjegull do.Por 
besojm e shperesojm qe SHBA me bopartizanet do ti vijn ne ndihm popullit 
Shqiptar te Kosove qe kercnohete,rrezikohet,Seriozisht. 
Pse Duhet Mbahet nje Qendrim Mirnjohes i Respektushem per Popullin 
Shqiptar-Albanet ne Shekuj.??? 
Gadishulli Ilirik(Ballkanik) lidhte Mesdheun me Azin,Europen,Afriken,vend 
banimin i Ilirve ishte Traka-Shqipatre.Pellazgjia shtrihej nga Thesalia
deri 
Peloponez.Iliret banonin ne veri nga Austria,ne Jug me gjirin e 
Ambrakise.Iliret-Traket kan populluar Maqedonin e shtriheshin deri ne
detin Egje,populli i 
zones Maqedonise ishte me gjuhe e zakone te Epirit.Vendosja e tributeve 
baritore Sllave dhe Bullgar ne Ballkan –Ilirik gjat shekujve te pare te 
mesjetes 
(VI-VII),Iliria    perkatsisht Dardania-Kosova u rrudh,zvoglue.Serbet
e 
pushtuen deshen ta skllavronin e asimilonin por nuk ja arritn te
ndryshonin 
unitetin Etnografik.Dardania nuk u nenshtrue,ata Sllavet vetem emrin ja 
ndryshuen nga Dardani ne Kosov. 
Nga origjina gjeneza,jane populli me i vjeter jo vetem ne Ballkan por edhe

ne Europ,Populli Shqiptar rrjedh nga Pellazgo-Iliret dhe trashigon 
gjuhen,kulturen,folklorin me te vjter te tjeret kan marr e
pervetsuar.Polifeni i 
martuar me Galatean paten 3 djem,ILIRIN,Keltin,Galin,Iliri pati 6 djem e 3 

vajza,nje nder djemet isht DARDANI,nga esht formua krahina me emrin
Dardani- Kosov e 
sotme(A.M)qe perfshin Kosoven,Serbin Jugore si dhe trevat 
Shkup,Kumanov,Velesh, te Maqedonis perfshi Dibren e poshtme,nga vargmalet e
 sharrit ne Veri dhe 
arrin ne Jug (Akademike K.Bicoku) 
Historiografia,historianet,Arkeologjija,Linguistika,Onomastika,Etnografia
kan provuar se banoret Dardan i perkasin 
Etnosit Ilire.E verteta esht se Historia e Shqiperise esht shkruar nga te 
tjeret,me subjektivizem,tani duhet te thuhet e verteta, jo per
supr-relativizem ose 
dallime,por Realiteti.Kan dhen figura te shquara qe kane origjin Shqiptare
si: 
 Perendor,Mbreter,Princa,Presidenta, Kryeministra,Pape etj.Aleksandri 
madh,Diokleciani, Konstandini i madh,Justiniani,Klaudi gjithsej 34.Mbreti i
 Mikes,i 
Thrakes,(Lufta e Trojes nuk esht e Grekve por trojanet e Mikes,me trojenet
e 
Dardanise).Maqedonia esht Ilire.Edhe mendimtar te mdhej me origjin 
Shqiptare, Aristoteli,Virgjili,Pitagora etj etj.Ka dhen 23 perendor Romes,8
 
bizantit,K/ministra Shqiptar ne Turqi 39,Dinastia e Mehmet Aliut ne Egjypt
arrin ne 
11,Rumanise 11 princa,K/Ministra Arvanitas ne Greqi 12, President ne Greqi
2 .Ka 
dhen Botes 2 Nobelista:Mather Tereza e Dr.Fuad Murat,Shejtor Botror 2,Pap 
2(Libri kishtar qe kane te shenuar emrat e Papes te pare“Liber 
pontificialist)per Papen Innocentius 401-417 „esht shenuar Kombesia 
Shqiptare“Natione 
Albanese“.Emra te shquar Ilir 50,arkitekt 5(Aref Mathieu 2007-Elena 
Kocaqi,2006,Xhuzepe Katapano).Vetem SH.B.Americes me President Honorable
Bill 
Clintoni,Kreyministri Anglis Honorable Tony Blair me Shtetet aleate te
Natos,faktori UCK.,i 
than ndal dores gjakatare te Milloshevicit.Edh e sot vetem America bene 
presion ne ne Europ, Azi,Afrik per njohjen e Pavarsise Kosoves.President 
Honorable George W.Bush deklaroj ne Shqiperi gjat vizite ne Fush Kruj
perball 
keshtjelles se Gjergj Kastriotit:“Mjaft esht shtyre Pavarsia e
Kosoves”Europa e 
shtyni dhe krijon me dhjetra komisione e sygjerime deri arriti te 
sovraniteti Kufizua,Autonomi speciale etj deri sa tani arriten te krjojn
nje terme te 
re Autonomi ”NATYRALE ”?????????Aqe me keq 2008 pasi Kosova
kisht shpall 
Pavarsin dhe Miratuar Kushtetuten Sajojn vendosjen e EULEX me qendrim 
NEUTRALITET ndaj Kosoves???//???Sa per rezoluten 1244 ajo esht abroguar
qysh kur u 
nda Mali i zi. 
Kosva e shpalli Pavarsin ne 17 shkurt 2008 dhe miratoj ne Parlament 
Kushtetuten,esht njohur nga mbi 50 shtete,por nje frenim eshte bere nga
Lobi Serb e 
Ruse.Ne perkrahje te tyre Sekretari General i OKB ka nenshkruar nje Draf
ne 
menyr te njeanshme me Beogradin per vendosjen e EULEX ne Kosov duke
mbajtur 
Neutralitet ndaj Pavarsise Kosves.Ky vendim vjen ndesh me Deshiren e
popullit 
Kosoves,Kushtetuten,dhe me drafin e Presidentit Mr.Martti Athisaari per 
KOSOVEN.Kosova esht Shtet i Pavarun dhe Sovran Integriteti i saj esht i Pa

prekshem. 
Me gjiths se situate nderkombtare esht e rend ne shpresojm se Zoti e
Shtetet 
e Bashkuara te Americes me bipartizanet e saj ne EUROP do te njofin e 
zbatojn Drafin e Presidentit Athisarit per paprekshmerin e Integritetit
TERITORIAL 
te Republikes se Kosves.Ateher do ta kuptojn bota rolin pozitiv qe do te 
luaj Shqiptaret ne forcimin e Paqes ne Ballkan,Europe e Bote. 
Gezuar Festat e Nentorit,Bagati,Paq,Gezim ne familjet tuaja te Kombit 
Shqiptar! 
Rroft e Perparoft Populli Shqiptar i kudo ndodhur 
Rroft Populli American mik i Shiptarve. 
Mire u pafshim ne Festat tjera me te lumtur e te Gezuar me deshira te 
Realizuara. 
Thank You 
Ju faleminderit per Vemendjen 
New York                      Fatbardh Doci 
20-28 Nentor 08              Scientific Collaborator    
 
        
Ky referat esht mbajtur ne City Hall –Bashkin e New Yorkut me
nderimin 
qe ju bene Shqiptarve nga Bashkija per ngritjen e Flamurin me 28 Nentor 
Permirsuar 25 Nentor 2008 
 
Referenca-Select Bibliografi 
1.Aref Mathieu.Shqiperia,Historia dhe Gjuha.Odisea e pa besushme e nje 
Populli                        Parahelen.     
    
                           Paris_kajoro 
Tirane.2007                                
      
                                      
 
       
2.Agani Fehmi, The crisis in Kosova   New York 1944 
3.Bicaku Kasem       Kombi      Elnbasan  1997        
 
    
4.Braha ShabanRifat L,Berisha,Figur e shquar kombetare          
Tirane 1998 
5.Buda Aleks,Dokumente te lidhjes Shqip.te Prizrenit nga arkivi i 
shtetitVjen 1948 
6.Ceka Neritan ,   Iliret Tirane 2001 
7.Cerkezi K.,  Historia e Shqiperise                  
 
        Boston 1921    
8.Dedushaj Rexhep,100 vjet lufte      New York  1998 
9.Dika Muharrem.Doci F.Half a century a fighter national causeTiran-N.York
 
1993 
10.Drini Skender,Bajram Curri                      
 
    Tirane 1983             
11.Durhan E. High Albania                         
 
 Londer 1909 
12.Ermenj Abaz,100 vjetori i lidhjees Shqiptare Prizrenit    New York 
 
1978 
13.Ficorri Ramiz,Mati veshtrim i pergjithshrem       Tirane 1998 
14.Frasheri Kristo,Lidhja Shqiptare e Prizrenit           .  
 
   Tirane 1997 
15.Grup Autoresh, Historia e Shqiperise                 
 
    Tirane 1973  
16.Hasan Dino Selimaj Bruno                     Kombi
 
     Elbasan 1997     
17.Kocaqi Elena,Albanet me fame mivjecar                 
 
 Tirane 2006 
18.Kokolari Hamit,Kosova djep i Shqitarizmit  Micigan 1962 
19.Kola Aeristidh,Arvanitasit dhe periardhja e Grekve          
 
 Tirane 2002 
20.Kuci Hajredin,Independenc of Kosova                  
 
   Texas   2005 
21.Lamaj Idriz,Diplomatic raport-Plav-Gucia               
 
 New York 1999 
22.Malaj Ibrahim,Tropoja ime                   New 
York,Zyrih,Tirane 1998 
23.Malcom Neol,Kosova a Short History        Londer 1998 
24.Memia Myftar Lidhja Shqiptare e Prizrenit 1878             
 
   Tirane 1978 
25.Mile Ligor100 Vjetori Lidhjes Shqiptare Prizrenit 1878  Tiran 1978 
26.Mjeku Ismer,120 the Anniversary of Albanian League of Prizren. New York
 
1998 
-Mjeku Muhamet&Riza\Esad 129 Vjetori i L.Sh. Prizrenit.New York10 .VI.Idem

27.Neza Agim,Albania                           
 
Tirane 2002 
28.Nicole M.Donald,The last centuries of Byzantium University of 
London,972, 
1261-1453(The last Hundred Years 1314-1453)  Cambridge 
University.93,95,99... 
29.Pilaka Dhimiter , Shqiptaret                     
 
        Tirane 2003 
30.Qosja Rexhep,Ceshtja Shqiptare-Historia dhe Politika.Prishtin-New York 
1994 
31.Repishti Sami, Nen hijen e Rozafes   New York-Shkoder 2004 
32.R.Sami&Haxihi Jusuf B.Konferenca e Bujanit. New York-Tiran-Prishtin 
1995 
33.Riza Selman,Vrasja e Mehmet Ali Pashes              
Prishtin1978         34.Shpuza Gazmend,Gjurmime ne epoken e
rilindjes 
Kombetare    Tirane 1979 
35.Thengjilli Petrika ,Historia e popullit Shqiptar           
 
     Tirane 2000 
36.Vicker Miranda’The albanians A modern history  Londer, New 
York 
2002       
37.Xoxe Koli,Lidhja Shqiptare e Prizrenit  Tirane 1978 
38.Zavalani Tajar ,Historia e Shqiperise                 
 
      Londer  1957           
39.Zhuj M.Paci.Permbledhje Keng Popullor.Malsi e 
Gjakoves,Shkoder,Prishtin 
1935 
New York Manhattan 
Perupnuar,November 22-27,30 1,2 dhjetor 08.-2008. 

**************Make your life easier with all your friends, email, and 
favorite sites in one place. Try it now. 
(http://www.aol.com/?optin=new-dp&icid=aolcom40vanity&ncid=emlcntaolcom00000010)
 
CD: 14ms